Най-старите дизели спират да се движат в Берлин още през 2018 г.

До есента на следващата година в германската столица ще се движат само коли, покриващи екологичния стандарт Евро-6

Германски съд постави днес, че дизеловите автомобли с по-нисък екологичен клас от Евро-6 трябва да спрат да се движат по улиците на Берлин до есента на 2019 г. Първо ще влезе забраната за Евро-4 – още в края на тази година, а след това и за Евро-5, съобщава Reuters.

Решението на съда е по дело, заведено от неправителствената организация за защита на околната среда DUH срещу федерална провинция Берлин. Еколозите настояваха да се намали замърсяването на въздуха, като постепенно се извадят от движение автомобилите, които не покриват последните стандарти за отделяне на азотен оксид (фини прахови частици).

Най-новият стандарт е Евро-6.

Федералното германско правителство оповести миналата седмица плановете си за намаляване на вредните емисии от дизеловите автомобили, като поиска производителите да предложат на собствениците стимули за подмяна на старите с нови коли.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дизелови двигатели | Евро-6 | екологичен стандарт | стари дизели

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини