Напрежението с митата понижи водещите борсови индекси

За пръв път от края на 2014 г. щатският петрол премина границата от 75 долара за барел

Вчера щатските борси приключиха търговията по-рано по случай националния празник по случай Деня на Независимостта. Търговското напрежение между САЩ и Китай отново беше във фокуса на деня и то беше причината водещите индекси да запишат понижения. 

Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones изгуби повече от половин процент от стойността си и затвори търговията на 24174 пункта. Той  беше поведен от технологичния гигант Apple, чиито акции поевтиняха с 1.74%. Те от своя страна подпомогнаха и понижението на NASDAQ, който изтри 0.86% от стойността си, приключвайки сесията на 7502 пункта. S&P500, който измерва щатската икономика, също спадна с 0.49%, като отново най-слабо представилите се компании бяха от технологичния сектор. Micron и Facebook изтриха от стойността си респективно 5.5% и 2.4%.  Причина за поевтиняването на акциите на социалната мрежа беше новината, че е разширено разследването по скандала с изтичането на данни на потребители и предоставянето им на Cambridge Analytica. Напрежението с митата понижи акциите на Caterpillar, която е силно чувствителна към темата заради обема търговия отвъд океана, и компанията изтри 1.8% от пазарната си капитализация. 

В Европа преобладаваха биковете над мечките благодарение на достигнатото между Ангела Меркел и външния министър Хорст Зеехофер споразумение в Германия относно миграционната политика на страната. Британският FTSE нарасна с 0.60% до 7593 пункта, а френският CAC – с 0.76% до 5316 пункта. Немският DAX пък добави 110 пункта към стойността си, подкрепен от новината, че Зеехофер няма да напуска поста си и съответно разпадане на и без това слабата коалиция няма да има. 

На енергийния пазар вчера за пръв път от края на 2014 г. щатският петрол премина границата от 75 долара за барел, но в края на деня остана под нея. Сортът Брент също записа повишение – от 0.51% до 77.77 долара за барел. 

Златото пък успя да напредне спрямо долара и добави 0.89% към стойността си в рамките на деня, а среброто успя да се изкачи отново над психологическата граница от $16 за тройунция.

Акцентите днес

Денят на Независимостта - САЩ

Днес борсите в САЩ няма да работят. В платформата ELANA MetaTrader търговията на ценни метали, енергийни продукти, щатски индекси и щатски ценни книжа ще приключи в 20:45 часа.

Икономически данни – Австралия

Рано тази сутрин излязоха данни за търговския баланс и продажбите на дребно в Австралия. Продажбите на дребно са индикатор за потреблението в страната, което пък дава представа за икономическата активност През май те са нараснали с 0.4% и прогнозата за ръст от 0.3% не беше оправдана. Търговският баланс пък  измерва разликата между внесените и изнесените стоки и услуги за дадения период. Данните за май за 827 млрд. австралийски долара не оправдаха очакванията за ръст от 1200 млрд. долара.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | търговия | Китай | САЩ | пазари | злато | индекси | Елана Трейдинг | понижения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини