НЕК ще трябва да плати десетки милиони евро заради АЕЦ "Белене"

До момента проектът е струвал на страната ни над 2 млрд. евро

Националната електрическа компания (НЕК) ще трябва да плати на „Уорли Парсънс нюклиър сървисис” още 32 млн. евро и лихви заради прекратяването на проекта за АЕЦ „Белне” от октомври 2013 г., съобщава „Капитал”, цитирайки окончателното решение на арбитражния трибунал. Решението е било взето на 6 септември.

След решение на НС за спиране на строежа за Втора атомна централа през януари 2013 г. (по време на кабинета "Борисов 1") НЕК и консултантската компания са имали споразумение за намаляване на месечното възнаграждение, но по него не е имало плащания, припомня изданието. Не е направен и опит за преговори с цел окончателно прекратяване на договора до решението на НЕК от октовмри същата година да преустанови едностранно отношенията с "Уорли Парсънс". 

Въпреки, че Националната електрическа компания е дала 2,4 млн. евро за адвокати (двойно повече от другата страна в спора), последвалият арбитраж е отхвърлил всички защитни тези на НЕК. Поведението на Националната електрическа компания е довело до пъти по-голям разход, отколкото е предвиждало неспазеното споразумение", пише още "Капитал". 

Основната причина за негативния изход от спора е решението на НЕК от 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратяване на договора му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев. На 9 януари 2013 г. е постигнато споразумение за намаляване на месечното възнаграждение от 4,5 до 1 млн. евро, но по него така и не са правени плащания. 

Държавата вместо да плати 708 млн. евро за месеците от февруари до септември 2013 г. и да се опита да се договори с консултанта за окончателно прекратяване на договора, сега освен тези суми, ще плати и обезщетение за едностранно прекратяване и лихви. 

Вестникът пресмята, че до момента „Белене” е струвал на България над 2 млрд. евро, а довършването ще излезе поне 10 млрд. евро. След решението за размразяване на проекта ще се наемат нови архитект-инженер, консултанти и други компании, които при ново фиаско може да заведат дела.

Рестартът трябва да стане с оборудването, което друг арбитраж присъди България да купи от Русия. за над половин милиард евро.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: проект | НЕК | АЕЦ Белене | арбитраж | Уорли Парсънс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини