Непознатата Ирландия: До Корк и околността (част 1)

Понякога първата среща с Ирландия не е Дъблин, но пък е обещание за нови

Снимка: Мирела Вавова
Стане ли дума за Ирландия, първата асоциация на мнозина вероятно е с Дъблин, последвана от всички възможности, които крие столицата на една от най-богатите – икономически и културно – държави в света. Понякога обаче става така, че първата среща с тази едновременно модерна, но все още магична страна се случва другаде. Например в Корк. 

Разположен в южната част на Ирландия, той е вторият по големина град след столицата, както и център на едноименното графство Корк. Още през средните векове става известен като „бунтовническия окръг”. Размириците там датират още от времето на викингите и продължават с борбата за надмощие за английския трон по време на Войната на розите. Днес всички припомнят ролята на града в Ирландската война за независимост през 20-и век – роля, която според мнозина е трябвало да направи Корк, а не на Дъблин, столица на страната. 

Обстоятелствата обаче са се подредили другояче. Днес градът е индустриален център, в който са разположени няколко фармацевтични завода. Там е и европейското седалище на технологичния гигант Apple. Корк също така е и домът на пивоварната Heineken, която стои зад популярната ирландска бира Murphy’s. 

А бирата – тя наистина е навсякъде. Всякаква и по много. 


Корк е разположен на устието на река Лий. Двата ѝ канала отделят центъра на града като своеобразен остров. 


Корк е известен и с това, че има едно от най-големите естествени пристанища в света. 


Градът може да се похвали и със своя университет - University College Cork. 


Основан през далечната 1845 г., днес той привлича студенти от къде ли не. А освен с обучителните си програма, печели вниманието и със запазената си старинна фасада.  


В Корк е пълно с катедрали, сгушени между уличките на града. А ако отидете в църквата Сейнт Анна в стария град, ще можете да се качите до върха на кулата и да видите Корк отвисоко и във всички посоки.
Любопитни са и камбаните, които посетителите могат да бият на воля или в определена последователност, така че да възпроизведат някоя песен и да огласят улиците на града. За целта на място има упътване в какъв ред да ги задействат. 


Една от най-запомнящите се туристически атракции в Корк е някогашният затвор Cork City Gaol, днес превърнат в любопитен музей, пресъздаващ историята му с разиграни сюжети. 


В него са затваряни мъже, жени и деца. 
През 1923 г. той престава да изпълнява функцията си на затвор. Остава празен само за няколко години, преди през 1927 г. от там да започва излъчването на първото в Ирландия радио. 


Атрактивен е и английският пазар, където човек може да подбере качествени продукти, 


Отвъд туристическите места, Корк е приятен и просто за разходка. Градът има свой шарен и уютен облик, който особено през ноември рязко контрастира на климата вън. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Снимки: Мирела Вавова

Етикети: европа | туризъм | Ирландия | дестинации | пътешествие | Корк | непознати места | места в Ирландия | какво да посетим в Корк

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини