Новата помощ за хората с увреждания идва на 12 февруари

Размерът ѝ през 2019 г. варира от 24.36 лв. до 198.36 лв.

14:49 22.01.2019
Изплащането на новата финансова помощ за хората с увреждания ще започне по банков път най-рано на 12-13 февруари. Парите през пощенските клонове пък ще бъдат давани между 15 и 23 февруари.

Става дума за новия вид социална помощ за хората с увреждания, която влезе в сила от 1 януари тази година заедно новия Закон за хората с увреждания. Новата сума заменя досега изплащаните на лицата добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато въпросната се изплаща към друг вид пенсия.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на пресконференция, на която представи актуална информация за новото законодателство за хората с увреждания. В събитието участва и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Румяна Петкова.

Социалният министър подчерта, че в нормативната уредба е записано, че плащането става до края на месеца, следващ месеца, за който се отпуска на помощта. Именно затова през февруари хората с увреждания ще получат помощите си за януари.

„Не приемам критиките към администрацията, че има бойкот за прилагане на законодателството. Сроковете не се определят от министъра или администрацията, а са регламентирани в закона. Изпълняваме разпоредбите, правейки всичко възможно да ускорим процеса“, заяви Петков.

Министърът обясни, че към момента се плащат добавките за социална интеграция на над 500 хил. хора с увреждания за декември 2018 г., като процесът приключва утре – 23 януари. Ако се възприеме, че трябва да се плаща месец за месец, това означава, че през януари трябва да се плати два пъти. Процесът е регламентиран в нормативната уредба и не зависи от МТСП и АСП или от желанието на министъра, обясни той.

От 1 януари всички пълнолетни хора с трайни увреждания, които са над 18 години, имат право на месечна подкрепа по Закона за хората с увреждания, която ще замени добавките за социална интеграция. Размерът ѝ ще се определя като процент от линията на бедност в зависимост от степента на увреждане. Хората, които до момента не са получавали интеграционни добавки, трябва да подадат заявление в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес до 31 март. До 21 януари това са направили над 50 хил. души. На останалите около 500 хил. души, които до момента получават интеграционни добавки, новата помощ ще се отпусне служебно от АСП.

Бисер Петков посочи, че според разчетите над 600 хил. души ще имат право да получат новата помощ. Размерът ѝ през 2019 г. варира от 24.36 лв. до 198.36 лв. В масовия случай помощта ще бъде в по-голям размер от досега получаваните добавки. Законът гарантира, че никой няма да вземе по-малка сума от получаваната до края на 2018 г. „За човек със степен на увреждане над 90% с право на чужда помощ, който получава като основна социална пенсия за инвалидност, подкрепата ще се увеличи минимум със 134 лв.“, даде пример социалният министър.

Към 21 януари 2019 г. Агенцията за социално подпомагане е сключила споразумения с 285 общини и райони на общини за предоставянето на социалните услуги - „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“. Предстои потвърждаването на още 8 споразумения, с което общият им брой ще достигне 293. Това ще даде възможност над 25 550 души в цялата страна да получат необходимата асистентска подкрепа без прекъсване.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: финансова помощ | Бисер Петков | инвалиди | добавка | хора с увреждания | Румяна Петкова | социална помощ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини