Новите американски санкции срещу Русия ще са на стоки от национална сигурност

Дмитрий Медведев сравни стъпката на САЩ с обявяване на икономическа война

Снимка: БТА
09:17 10.08.2018
Вчера Държавният департамент на САЩ обяви, че ще наложи нови санкции срещу Русия още в рамките на месец август. Причината е, че Москва е използвала невропаралитично вещество срещу руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Сега стана ясно, че американските санкции ще са насочени към стоки, свързани с националната сигурност.

Става дума за неща от сектори като специализирани петролни и газови технологии и някои електронни устройства и сензори, заяви по-късно висш представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Reuters. По думите му засегнатите категории може да включват стоки като електроника, компютри, сензори и лазери, телекомуникации, специализирано оборудване за добив на петрол и газ, информационни и охранителни технологии.

„На практика това ще означава, че налагаме „презумпция за отказ” върху и лицензи за износ на стоки и технологии с американски произход, свързани с националната сигурност, за всяко руско предприятия, притежавано или финансирано от държавата”, уточнява той.

Случаят „Скрипал” предизвика широк международен отзвук преди месеци, като мнозина дипломати на чужди страни дори напуснаха Москва по този повод. Русия продължава да отрича роля в отравянето на бившия си шпионин и настоява, че още през миналата година е унищожила всичките си запаси с „Новичок”. Според властите Великобритания и досега не е успяла да предостави „никакво доказателство за замесеност на Русия”.

В Москва се заканиха да отвърнат на санкциите на Вашингтон. Според министър-председателя Дмитрий Медведев, ако мерките се засилят, на тях трябва да бъде даден икономически, политически или друг отговор. „По-нататъшното усилване на икономическите санкции срещу Русия може да бъде определяно като обявяване на икономическа война”, смята още той.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Русия | Дмитрий Медведев | икономически санкции | Сергей Скрипал | Новичок

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини