Омбудсманът поиска удължаване на гратисния период за е-винетките

Според нея в момента срокът е „несправедливо и некоректно определен“

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила днес препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за удължаване на т.нар. гратисен период, в който шофьорите да не бъдат глобявани заради липса на електронна винетка.По нейни думи определеният от АПИ срок е „несправедлив и некоректен“ и трябва да се удължи до момента, в който системата заработи напълно. 

Според Манолова проблемите със системата се дължат на лоша администрация, която се е оказала неподготвена и не реагира своевременно и адекватно на случващото се. 

Междувременно днес премиерът Бойко Борисов поиска и получи оставката на председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов, а причината отново е във фалстарта на системата с е-винетки.С постовете си се разделиха още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, който бе назначен само преди няколко месеца, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

 Проблемите с електронните винетки започнаха още на 1 януари когато на много от граничните пунктове не бяха монтирани устройства за закупуването им, което доведе до напрежение и големи опашки по границите. Освен това от АПИ признаха, че периодът за конвертиране на хартиените стикери в електронни отпада, заради "хакерски атаки" и над 30% некоректно попълнени данни. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АПИ | омбудсман | винетки | Мая Манолова | гратисен период

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини