Още един шеф в БДЖ си отива

Христо Иванов заменя Пламен Пешаров на поста директор „Пътнически превози“

Христо Иванов е новият шеф на "Пътнически превози"
Христо Иванов е новият шеф на "Пътнически превози"
Сагата в БДЖ продължава с още една смяна на ръководен пост. Шефът на „Пътнически превози“ Пламен Пешаров ще бъде сменен от Христо Иванов. Той вече е заемал този пост по време на служебното правителство на проф. Огнян Герджиков, но след назначаването на Ивайло Московски за трети път като транспортен министър, бе освободен. 

Биография
 
Христо Иванов е дългогодишен специалист в областта на железопътния транспорт като професионалната му кариера е изцяло свързана с железницата. Началото на кариерата си започва през 1984 г. като технолог на гара Стамболийски, след което е бил и диспечер в ЖПУ Пловдив. 

От 1989 г. до 1998 г. е заемал длъжностите главен специалист „Пътнически превози”, заместник началник в отдел „Пътнически превози” и заместник началник ЖПУ по „Експлоатация” в Пловдив. От 1998 г. насам е изпълнявал последователно ръководните позиции директор на „Поделение за пътнически превози” Пловдив и началник на „Поделение за превозна дейност” Пловдив. 

Ръководил е дирекция „Пътнически превози”, „Поделение за пътнически превози” София и е бил директор „Експлоатация”, както и директор „Маркетинг и продажби” в „БДЖ - Пътнически превози” ЕООД. От 2016 г. е заемал длъжността „Ръководител превози” в частен железопътен превозвач.

През 2008 г. Христо Иванов бе уволнен от поста директор на поделение "Пътнически превози" от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев, по времето на тройната коалиция. Проблемът е специализиран доклад на БДЖ, в който обаче са констатирани пропуски и нередности.

Хронология на промените

В средата на декември м.г. на поста изпълнителен директор на „Холдинг-БДЖ“ бе избран Никола Василев на мястото на Владимир Владимиров. Другите двама в Съвета на директорите са Григори Григоров и Светломир Николов, които смениха Велик Занчев (все още зам.-министър на транспорта) и Филип Алексиев. Задачата на новите членове на Борда според транспортния министър Росен Желязков е да измислят „икономически изгодни варианти в полза на дружеството и да повишат доверието и качеството на услугата“.

В медийното пространство се тиражира информация за екшън план на железницата и промяна в амбициозното и разписание. Според източници автобуси ще заменят остарелите влакове по някои от линиите. Относно промяна в графика, който влезе в сила преди месец, от пресцентъра на БДЖ коментираха за Economic.bg, че такова нещо няма. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | влакове | Пътнически превози | Христо Иванов | Пламен Пешаров | екшън план

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини