Транспортната комисия в ЕП не можа да вземе крайно решение по пакет "Мобилност" (обновена)

Следващата стъпка за България е да опита да събере блокиращо мнозинство за пакета

Комисията по транспорт в Европейския парламент отхвърли два от трите доклада по пакет „Мобилност“ – за командироването на работниците и за почивката в кабината. Третият доклад за връщането на превозното средство на всеки 4 седмици е получил мнозинство, но той противоречи на решението, взето по време на Съвета на транспортните министри от ЕС в началото на декември. По този начин, без да бъдат приети и трите доклада, пакетът няма как да влезе за разглеждане в пленарна зала на ЕП.

В момента дискутирането на промените продължава и се очаква окончателното решение на координаторите в европейската транспортна комисия, които трябва да разяснят дали пакетът ще влезе за обсъждане в ЕП. Очаква се решението да бъде известно в рамките на днешния ден. 

Превозвачи от 5 страни протестират срещу исканите промени в пакета, които според тях са рестриктивни и ще фалират фирмите от Източна Европа. В демонстрациите се включиха няколко стотин шофьори, както и 10 камиона - на България и Румъния.

Уточняваме, че вотът в Транспортната комисия на ЕП не е финална инстанция, като оттук нататък продължава дълъг път до крайното решение. България може да опита да събере блокиращо мнозинство по темата, за което съобщи няколко пъти транспортният министър Росен Желязков. Той също е в Брюксел на протеста на превозвачите, а освен него в демонстрациите се включиха и евродепутатите Ангел Дмабазки, Андрей Новаков, Андрей Ковачев, Илхан Кючук и Момчил Неков. Очаква се протестът да продължи до 13 ч. днес.

"Ние протестираме срещу двойния стандарт, срещу дискриминацията на страните от Източна Европа, срещу нарушавне на изконни права на граждани на ЕС като свободно придвижване на хора, срещу нарушаване на едни от основните стълбове на ЕС, а именно общия пазар. Очакваме исканията ни да бъдат чути и евентуално приети", сподели Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | промени | регулации | рестрикции | Росен Желязков | пакет мобилност