Пътищата и чиновниците пречат на бизнеса в Пловдив

Основен проблем обаче си остава липсата на работна ръка

Представителите на местния бизнес в Пловдив се оплакаха от недобрата инфраструктура и лошата транспортна схема на града, както и от бавното административно обслужване. Мнението си те изразиха при среща с изпълнителния председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев.

Вчера той посети града под тепетата, където се срещна с Йорданка Кляшева, председател на Управителния съвет на Стопанска асоциация – Пловдив, и с Максим Митков – собственик на „Макском“ ЕООД и член на УС на БСК. „Макском“ е един от най-големите производители на велосипеди в света, като годишно произвежда над 430 хил. велосипеда.

Тема на разговорите беше бизнес средата у нас и, в частност – в пловдивския регион. „Пловдив заслужава много повече и заедно трябва да работим за това“, каза Радосвет Радев след срещите. Той допълни, че Летище Пловдив е една голяма ценност за Южна България, а авиокаргото е транспорт на бъдещето.

И тук, както и при предишните регионални срещи на Радосвет Радев, като основен проблем се очерта недостигът на работна ръка. Беше отбелязана липсата на кадри на всички равнища – от мениджъри до изпълнителен състав, но най-вече квалифицирани производствени работници. 

В „Макском“, например, през 2012 г. са работили 1100 души, а сега са 650, като се търсят най-малко още 150 работници, за да могат да се изпълняват поръчките в срок. Средната нетна заплата във фирмата е 1000 лв. като се планува и повторно повишение за годината от 15% в края на август и въпреки сравнително доброто заплащане, налице е остър дефицит на монтажисти.

„За европейския пазар вече е важно не количеството, а качеството, затова за нас е от първостепенно значение да имаме висококвалифицирани специалисти във всички фази на производството, така че да отговорим на високите изисквания и да задържим пазарните си позиции“, сподели Максим Митков. Той каза още, че благодарение на европейската антидъмпингова политика спрямо Китай и с подкрепата на мощната Европейска организация на производителите на велосипеди, българското велосипедопроизводство бележи устойчиво развитие и има стабилна експортна позиция. ЕС е най-големият потребител и производител на велосипеди в света. България заема четвърто място по производство в Европа, но страната ни е на дъното на статистическата скала по потребление.

По-рано в същия ден Радосвет Радев посети и Стара Загора, където разговаря с ръководителите на Стопанска камара – Стара Загора и местната администрация, и с изпълнителния директор на предприятието „КЕН“.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пътища | БСК | чиновници | Радосвет Радев | бизнес в Пловдив | компании в Пловдив | инфраструктура в Пловдив

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини