Петролът поскъпна с 5%, ОПЕК+ ще намали производството (обновена)

Според неофициална информация Иран се е съгласил да участва в ограничението, а Русия също е близо до съгласие

Цените на петрола скочиха с близо 5% в днес, след като стана ясно, че Иран се е съгласил на съкращаване на добива в рамките на ОПЕК.

Страните от ОПЕК+ се споразумяха да намалят производството на петрол с 1.2 милиона барела на ден от януари 2019 г. като споразумението ще важи за 6 месеца.

От общия спад 800 хиляди барела на ден ще бъде в страните от ОПЕК, а останалите 400 хил. барела - в страните, които не са част от картела.

Така всяка страна трябва да намали производството на петрол с около 2.8%. За Русия понижението ще е с 228 хил. барела дневно, каза енергийният министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Октомври 2018 г. е отправна точка за намаляването на производството за всички държави. Споразумението подлежи на евентуално преразглеждане през април.

Два дни представители на основните производители на петрол в света, с изключение на САЩ, бяха във Виена и се опитваха да постигнат споразумение за съкращаване на добива в рамките на ОПЕК+.

Един от големите проблеми пред постигането на сделка беше Иран. Ислямската държава първоначално искаше да бъде изключена от сделката, но според Reuters в крайна сметка се е съгласила също да ограничи добива си. Според друга неофициална информация Русия също беше „на ръба“ да се съгласи, въпреки че вчера енергийният министър на страната каза, че е трудно да се орязват добивите точно през зимата.

Всичко това доведе до рязко покачване на цената на суровината днес. Към 17 ч. българско време фючърсите на петрола сорт Брент се търгуваха с 5% ръст, а цената прехвърли 63 долара за барел. Американският лек суров петрол също поскъпна – с 4.5% до 53.8 долара за барел.
Този ръст идва след вчерашното потъване с почти 3%. Тогава все още нямаше никакви индикации за успешна сделка.

Цената на суровината поевтиня с общо 30% от октомври до сега. Увеличеното предлагане в комбинация с намаленото търсене доведоха до този резултат. А ОПЕК иска да избегне допълнително свръхпредлагане, което се очаква да има през 2019 г.

Според анализатори ще бъде необходимо голямо намаляване на добивите в рамките на ОПЕК+, за да се обърне сегашната тенденция на спад в цените на петрола. Поради тази причина приносът на Русия – най-големият производител на петрол в света, беше от ключово значение.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ОПЕК | цена на петрола | износ на петрол | съкращаване на производството

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини