Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията:

Политическа е причината КЕВР да държи цената на тока ниска

Електроенергийният пазар у нас да е доста губещ и много малко предприятия запазват печалбите си, обясни Мартин Владимиров

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Цената на електроенергията на регулиран пазар в България се определя по един доста субективен начин, най-вече политически, с цел изкуствено да се задържа по-ниска. Това обясни пред Economic.bg Мартин Владимиров, анализатор към Центъра за изследване на демокрацията.

„Причината цената на тока да се държи изкуствено ниска е изцяло политическа. Видяхме какво се случи 2013 г., цената на електроенергията скочи и това съвпадна с особено студена зима и хората излязоха на улицата и събориха правителството”, каза още Владимиров.

Той смята, че в момента регулаторът няма да посмее да увеличи едновременно цената на природния газ и на електроенергията.

По думите му в България цените на тока са най-ниски в целия ЕС и това никога не е било различно. Владимиров обясни също, че за тази цел НЕК си купува електроенергията от предприятия, които имат квота на регулирания пазар - на цени по-ниски, отколкото реално те биха реализирали на свободния пазар. „Например, АЕЦ „Козлодуй” реализира електроенергията си на борсата за около 70 лв./
MWh, докато я продава на регулирания за 28 лв./MWh, така регулаторът може да задържи цената по-ниска отколкото реално е пазарната”, каза той и допълни, че именно заради това НЕК регистрира доста сериозна загуба и тя се компенсира от Фонда за енергийна сигурност.

Това е и причината електроенергийният пазар у нас да е доста губещ и много малко предприятия да запазват печалбите си. „Това се усеща особено при ЕРП-тата, където маржовете навсякъде в Европа спадат, а у нас са винаги доста изкривени заради непризнаването на технологичните разходи на енергийните компании”, коментира той.

По думите му това и е от една от причините фирми като ЧЕЗ да искат да напуснат страната ни. „Реално те нямат много полза от продажбата на електроенергия, те печелят много повече на свободния пазар, отколкото на регулирания. На регулирания пазар печалбата им е строго определена от регулатора, тъй като той ги задължава да правят инвестиции в електропеносната мрежа всяка година. „Ако не бяха толкова големи на свободния пазар, както са ЧЕЗ Трейд или EVN Трейд, нямаше изобщо да стоят в България”, каза Владимиров.

Владимиров обясни, че цената на тока за домакинствата на регулиран пазар в ЕС не нараства особено през последните години, само в Румъния има 10% ръст, но в крайната цена за домакинствата не се отразява особено. Има по-големи флуктоации на пазара на едро.2017 г.
EUR/kWh
(преди данъци
и такси)
Регулиран пазарСвободен пазар

Германия
0.0690.034
Унгария0.0890.053
Румъния0.0480.048
Гърция0.0840.054
Словения0.0540.049
Италия (домакинства)0.0950.049
България0.0390.040

Данните са на Центъра за изследване на демокрацията, базирани на информация от Евростат и търговията на свободния пазар.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | ток | ЕС | цена | природен газ | КЕВР | регулатор | Мартин Владимиров

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини