Понижения за индексите под натиска на технологичния сектор

Стартира сезонът на финансовите отчети

Индексите на щатските фондови пазари записаха понижения в първия ден от новата седмица основно под натиска на технологичния сектор пред стартиращия сезон на отчетите и икономическия спад в Китай. Dow Jones се раздели с 0.36%, а S&P 500 – с повече от половин процент, поведен от технологиите, здравеопазването и комуналните услуги. NASDAQ се понижи с почти процент, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". 

Акциите на технологичните гиганти Apple, Netflix и Alphabet навлязоха в червената територия с по над 1%.Междувременно щатската Citigroup отчете неочакван спад в приходите за тримесечието в резултат на по-слабото й представяне с търговия на инструменти с фиксирана доходност основно заради волатилността на финансовите пазари в края на 2018.

Слаби икономически данни от Китай натежаха на Wall Street, след като стана износът на източната страна се е понижил с 4.4%, разминавайки се с прогнозата за ръст от 3%. Причина за това са американските мита върху внасяни китайски стоки. Това повлия и на европейските пазари. Британският FTSE се понижи с 0.91%, а немският бенчмарк DAX – с 0.29 на сто. Френският САС финишира на ниво от 4762 пункта – с 0.39% по-малко. Един от откроилите се губещи беше датския производител и търговец на бижута Pandora, чиито акции поевтиняха с 6%, след като Morgan Stanley понижи ценовата си прогноза за компанията.

Акцентите днес

Вот за сделката по Брекзит

Тази вечер ще се проведе гласуването на Британския парламент относно това дали да бъде прието договореното между ЕС и премиера Тереза Мей споразумение относно напускането на Великобритания от Европейския съюз. Европейската комисия заяви, че предоговаряне по условията няма да има, така че днес ще стане ясно дали ще има „твърд Брекзит“. Очакваме силна волатилност на валутните пазари, най-вече при двойките, съдържащи в себе си британската лира. Приемане на сделката би повлияло положително на паунда, докато отказ, което се очаква да е по-вероятното събитие, би отслабил валутата на Острова.

Изявление – Марио Драги

Днес в 17:00 часа българско време председателят на Европейската централна банка ще държи реч. Думите му ще бъдат следени внимателно и е възможно да възникне волатилност на валутните пазари. Очаква се банкерът да даде насоки относно бъдещата монетарна политика на Банката, но и да коментира ситуацията с развода на Съюза и Обединеното кралство.

Финансови отчети

Стартира сезонът на финансовите отчети. Днес преди старта на щатската сесия своите отчети ще публикуват Wells Fargo&Co (WFC), UnitedHealth (UNH), JPMorgan (JPM), Delta Air Lines (DAL) и други.

Инструменти на фокус

Barclays – Дневна

Четвъртата по големина британска банка се движи стремглаво надолу, като през изминалите две-три седмици прави опити за обръщане на движението. Миналата седмица Barclays срещна съпротивата на 50-дневната средна и в последните дни не успява да я пробие. Очакваме и в идните дни това да не се случи, особено в условията на предстоящия потенциално твърд Брекзит. За по-предпазливите инвеститори можем да препоръчаме да изчакат потвърждение за посоката на движение и спад до 157-158 паудна, за да влязат в къса позиция.

GBP/JPY – 8 часова

Валутната двойка се движи в низходящ канал, който бе пробит за кратко в първите дни на годината при така наречения flash crash. Бяха необходими два дни, за да бъде възстановено стандартното движение, при което обаче забелязваме подкрепа при 137.50. След оттласкването от горната линия на канала очакваме понижение и тест при това ниво, като пробив би бил сигурен сигнал за вход в къса позиция, каквото говори и обръщащото движение на индикатора Стохастик.

Oil UK – Дневна

Европейският сорт петрол не успя да се справи със съпротивата в лицето на 50-дневната пълзяща средна и отново се понижи под 60 долара за барел. Спадът в котировките с 2.5% предполага възможност за вход в къса позиция на по-изгодни цени. Бихме препоръчали прибиране на печалбите преди срещата на ОПЕК в петък, която може да предизвика силно движение в цената на ценната суровина.

Dow Jones - Дневна

Индустриалният индекс прави силни опити да преодолее загубите, натрупани в последния месец на 2018 г. Поредицата печеливши сесии беше прекъсната, но пониженията в индекса са малки и все още не говорят за обръщане на движението. Въпреки това забавянето идва непосредствено преди 50-дневната средна, което би могло да се приеме и точно за смяна на хода. За вход в къса позиция смятаме, че е по-добре да се изчака понижение до 23800-24750 пункта, а за покупка – изкачване поне над 24000 пункта, препоръчително – над 24300 пункта.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | Марио Драги | фондова борса | пазари | индекси | финансови отчети | Brexit | Брекзит | Елана Трейдинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини