Природозащитниците настояват за одържавяване на всички дюни

Унищожаването на дюните показва безсилието на държава да опазва природата, смятат от WWF

Снимка: Снимка: Facebook/Васил Гюров
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" (WWF), предупреждава, че разораването и унищожаването на дюните в природната забележителност „Пясъчните дюни в м. Каваците" е сериозно нарушение на законодателството и показва безсилието на държавата да опазва природата.

Природозащитниците настояват държавата да изпълни задължението по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и да одържави всички приватизирани или реституирани дюни, повечето от които се водят земеделска земя. Екозащитниците твърдят, че средства за това има в Оперативна програма „Околна среда 2014-2020".

Те искат още държавата да си върне всички незаконно заменени земеделски земи (какъвто е най-вероятно случаят с дюните на „Смокиня") и гори, и за които има окончателно решение на ниво Европейски съюз.

От организацията "За да остане природа в България" смятат, че всички дюни трябва да се включат в зона А по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и по кадастрална карта да бъдат отразени с такъв начин на трайно ползване (НТП 3442), а не като лозя, обработваеми земи или пасища, както е в момента.

Също така коалицията от неправителствени организации и граждански групи настоява всички преместваеми обекти върху дюните да бъдат премахнати, а унищожените и увредени дюни да бъдат възстановени по Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети.

Проверка на природозащитниците показва, че голяма част от сивите дюни в природната забележителност до къмпинг „Смокиня" са частни и се водят земеделска земя. Но дори и в частна нива, собственикът няма право да унищожава видове от Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, каквито се срещаха върху разораните дюни, категорични са от организацията "Да остане природа в България".
 
Природната забележителност е обявена със заповед още от 1984 г., за да се опазят находища на редки видове. Съответно в нея се забраняват дейности, с които се поврежда или изменя както естествения облик на местността, така и на водния й режим, а също всякакво строителство, навлизането на моторни превозни средства и изкореняването или късането на растения и т.н.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: дюни | WWF | Природа | природозащитници | Смокиня

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини