Facebook е обект на първото голямо разследване по GDPR

Ирландия е започнала разследване по случая

Снимка: Pixabay
Ирландия обяви, че разследва пробив в сигурността на Facebook, при който бяха засегнати близо 50 милиона потребители, което е първият случай на прилагане на Общия европейския регламент за защита на личните данни (GDPR), предаде Франс прес.

"Ирландската комисия за защита на данните започна разследване", което трябва да установи дали Facebook е изпълнил задълженията си да защитава данните на потребителите, се казва в изявление на комисията.

Европейската централа на Facebook е разположена в Ирландия. Социалната мрежа е информирала комисията, че вътрешното й разследване продължава и се вземат мерки за намаляване на потенциалната заплаха за потребителите.

Започването на разследването е първо приложение на европейския регламент за защита на личните данни срещу една от големите интернет фирми. Разпоредбата влезе в сила на 25 май и цели да защити информацията на европейците в информационната епоха, припомня АФП. С нея се създават ясни задължения за предприятията при защитата на лични данни. 

Освен това европейските регулационни органи получават нови правомощия за контрол и санкции в случай на нарушения от страна на предприятията. Текстът предвижда глоби до 20 милиона евро или 4 на сто от печалбите на предприятието, отбелязва АФП. 

През миналата година Facebook отбеляза приходи от над 40,6 милиарда долара.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: facebook | Ирландия | лични данни | потребители | разследване | пробив