Проучване: Хората намират света за по-опасен днес, отколкото преди 2 години

В допитването са участвали 10 000 души в 10 страни

Снимка: БТА
Според повечето хора светът днес е по-опасен, отколкото беше преди две години. Нарастват страховете от политически мотивирано насилие и от оръжия за масово поразяване. Това показват резултатите от проучване на Фондация Глобални предизвикателства, проведено сред 10 000 души от 10 страни, предаде Ройтерс.

6 от 10 частници в допитването смятат, че конфликтите и ядрените или химическите оръжия са рискове, по който трябва да се действа незабавно, отколкото растежа на населението или климатичните промени.Конфликтите в Сирия, Йемен и Украйна, напрежението със Северна Корея и Иран заради ядрените им амбиции, бурните отношения на НАТО и Русия карат хората да се чувстват все по-несигурни.

Фондация Глобални предизвикателства насърчава дискусиите по най-големите заплахи за човечеството, които биха могли да унищожат над 10% от населението. Дискусиите се водят с цел намиране на решение на тези заплахи.

"Войната изглежда по-вероятна", казва Патрисия Луис, директор по въпросите на международната сигурност в мозъчния тръст Чатъм хаус. "Имаме доста голяма нестабилност, която е често пъти предшественик на войни", добавя тя, коментирайки резултатите от проучването.

"Две големи сили внасят смут в установения ред. Ние сме свидетели на инвазия на Украйна от Русия и виждаме как САЩ започва търговска война, скъсвайки споразуменията, към които ние останалите се опитваме да се придържаме", добавя анализаторката.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: свят | проучване | опасности

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини