Путин е готов да включи Гърция в проекта „Турски поток“

Руският лидер добави пред Ципрас, че Москва обсъжда този въпрос с турските си партньори

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин е готов да обмисли възможността за участие на гръцки компании в проекти за доставка на руски газ за Европа. Това стана ясно по време на срещата на руския държавен глава с премиера на Гърция Алексис Ципрас.

Освен това според него Русия обмисля възможността за свърже Южна Европа с „Турски поток“ през Гърция.

„Ние сме готови да реализираме, заедно с Гърция, големи енергийни проекти за инфраструктурата. Това се отнася и до възможността за свързване на Южна Европа през Гърция с „Турски поток“, заяви президентът след разговори с гръцкия премиер.

Руският лидер добави, че Москва обсъжда този въпрос с турските си партньори, както и с Гърция. Той припомни, че тръбопровода от Гърция до Италия всъщност е построен.

Путин подчерта, че енергетиката е важна област на взаимодействие между страните и припомни, че в продължение на много години Русия изнася енергийни ресурси в Гърция, осигурявайки повече от 50% от необходимия газ за страната и 10% от нефта.

За „Турски поток“ „Газпром“ обмисля два варианта за маршрута - през Гърция до Южна Италия (проектът Посейдон) или през България до Сърбия и Унгария (миниатюрната версия на "Южен поток").Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Гърция | маршрут | Владимир Путин | Турски поток | Алексис Ципрас

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини