Qualcomm предприе действия за забрана на някои модели iPhone в Германия

Производителят на чипове издаде облигации за €1,34 млрд., за да може да влезе в сила забраната

Американският производител на чипове Qualcomm предприе стъпки за прилагане на съдебната заповед, забраняваща продажбата на някои модели iPhone в Германия след патентен спор. Това вероятно ще принуди американския технологичен гигант да изтегли тези модели от германските си магазини, съобщава Ройтерс.

Говорител на Gravis, най-големият дистрибутор на продукти на Apple, заяви, че в магазинната мрежа все още има всички продукти на гиганта от Купертино, включително моделите iPhone 7 и iPhone 8.

Случаят в Германия е третото усилие на Qualcomm да забрани доходоносните смартфони на Apple заради твърдения за нарушени патенти. Подобни действия бяха предприети и в САЩ и Китай и са част от глобален патентен спор между двете компании.

Qualcomm издаде облигации за 1,34 млрд. евро, както се изисква от германския съд, за да може да влезе в сила забраната. На 20 декември съдът установи, че Apple е нарушила патентите за енергоспестяваща технология на производителят на чипове. 

В отговор Apple обяви, че ще изтегли iPhone 7 и iPhone 8 от 15-те си магазина в Германия по време на процеса по обжалване, след като заповедта влезе в сила. Технологичният гигант обаче обяви, че ще продължи да предлага телефоните си в хилядите търговски обекти на германските мобилни оператори, което е в пряко противоречие с интерпретацията на съдебната заповед от страна на Qualcomm. 

Говорител на регионалния съд в Мюнхен заяви пред Ройтерс, че Apple е обжалвала решението на съда от 20 декември. 

Съгласно съдебната заповед компанията трябва да спре продажбата на всички телефони, които нарушават авторските права в Германия. Съдът е наредил на Apple да изтегли и засегнатите модели на iPhone от трети страни в Германия, според изявление на Qulacomm. 

Междувременно и китайският алианс за борба с фалшификатите призова Apple да изпълнява съдебната заповед, забраняваща продажбата на някои модели iPhone в азиатската страна. Китайският съд издаде две предварителни разпореждания за нарушаване на патент срещу четири от китайските дъщерни дружества на Apple, припомня cnbc. 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | iPhone | продажба | Германия | забрана | модели | Qualcomm

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини