10 разкошни забележителности, които трябва да видите в Русия (снимки)

Тази страна може да завладее сърцата и на най-претенциозните пътешественици

Снимка: Pixabay
Русия има богата история, зашеметяващи културни богатства, царствена архитектура с бляскави дворцови комплекси, великолепни църкви, многобройни музеи и разкошен градски пейзаж. Тази страна може да завладее сърцата и на най-претенциозните пътешественици. Представяме ви 10-те забележителности на Русия, които непременно трябва да видите:


Червеният площад


Източник: Pixabay

Червеният площад е главният и един от най-старите площади в руската столица. Заобиколен е от емблематичните за Москва забележителности - Мавзолеят на Ленин, Кремъл, ГУМ, Историческият музей, Казански събор и Покровски събор. Целият архитектурен ансамбъл е включен в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Покровски събор, известен като Храма на Василий Блажени е построен по заповед на Иван Грозни по случай победата над Казанското ханство. Той представлява комплекс от 8 църкви с великолепни параклиси и отделни красиво декорирани куполи, построени около централната 9-та църква. Църквите носят името на различен светец и всяка една от тях е осветена на празник, падащ се на ден, в който се е провела решаваща битка за Казан.


Кремъл


Източник: Pixabay

Кремъл е крепост в Москва, най-старата част и обществено-политически център на руската столица. В архитектурен план комплексът представлява неправилен триъгълник, включващ 5 двореца, 4 катедрали, църкви и внушителни крепостни стени с 20 кули, най-високата от които е 70 м. Строителството на съвременната Кремъл започва през 1485 г. и се превръща в символ на културното величие и силната политическа власт на Русия. Освен че това място е свидетел на важни исторически събития и е пазител на съкровищата на руските царе, днес в него се помещава официалната резиденция на президента на Русия. В Кремъл, или сърцето на Москва, както е наричан, можете да видите известни площади, множество музеи и внушителни постройки и всичко това на площ от 27 500 кв. м.


Царичино


Източник: Pixabay

Дворцово-парковият комплекс Царичино“, разположен в южната част на Москва, е построен по заповед на Екатерина II през 1776 г., но тя никога не е живяла в него. Дворецът е най-важният паметник на т. нар. руска готика и е единственият дворец, изграден в този стил. В дворцовите изложбени зали с обща площ от 6000 кв.м. са представени експозиции с живопис, исторически предмети, археологически артефакти, приложни и декоративни изкуства. На първия етаж има изложба, представяща живота и епохата на Екатерина Велика, включваща както нейни портрети, облекла и мебели, така и китайски порцелан и оръжия. Прекрасният парк пък ще ви удиви с романтични пешеходни алеи, виещи се сред растения и гористи местности, изкуствени езера, изящни скулптури и красиви фонтани.


Третяковска галерия


Източник: Уикипедия

Третяковската галерия е художествен музей, в които са представени най-впечатляващите колекции на руското изобразително изкуство и по-конкретно на живописта, графиката и скулптурата. Галерията носи името на създателя си, Павел Третяков – руски търговец и меценат, дарил на Москва притежаваните от него художествени произведения. Първата картина, с която той поставя начало на колекцията си е „Сблъсък с финландските контрабандисти“ и днес може да бъде разгледана в зала №16 на галерията. Музеят е открит през август 1893 г. пред 700 посетители. В него днес са представени повече от 130 000 творби, подредени в хронологичен ред като започнете от покръстването на Русия през 9-ти век до творбите на Малевич и Кандински от 20-ти век. 


Екатерининският дворец


Източник: Pixabay

Екатерининският дворец се намира в Царско село, днес град Пушкин, на 26 км южно от Санкт Петербург. Първият дворец е построен през 1717 г. за първата съпруга на Петър Велики Екатерина I. Неговата дъщеря Елисавета Петровна предприема мащабна реконструкция под ръководството на архитект Бартоломео Рострели, която завършва през 1756 г.  Дворецът е с разкошна фасада с изкусна декорация в синьо и бяло, позлатени атланти, кариатиди и пиластри. Бисерът на двореца безспорно е легендарната Кехлибарена стая, чиято украса в основната си част е изготвена в Прусия в началото на 18-ти век и пренесена в Русия през 1746 г. Тя се състои от кехлибарени панели със златни орнаменти, пана и огледала. По време на Втората световна война украсата на кабинета изчезва безследно. През 1973 г. започва реконструкция и до 2003 г. стаята е възстановена напълно в първоначалния й вид.


Петропавловска крепост


Източник: Pixabay

Петропавловската крепост в Санкт Петербург е разположена на Заешкия остров, близо до северния бряг на р. Нева. Строителството й започва през май 1703 г. по план на Петър I и френския инженер Ламбер. Няколко години по-късно тук е построен Петропавловският събор с купол, висок 123 м. В криптата на църквата се намират гробниците на руските владетели от Петър I до Николай II – последният цар от династията Романови. В Петропавловската крепост никога не са се водили военни действия. Още от самото й начало тя е използвана като политически затвор, където в заточение са били принц Алексей, Радищев, декабристи, Достоевски, Чернишевски. През 70-те години на 20 в. тук са открити Музеят на космонавтиката и ракетната техника и Историческият музей на Санкт Петербург. Днес крепостта е център на честванията на празника на града (27 май) и по традиция се произвежда изстрел от едно от оръдията за допълнителна тържественост.


Катедрала "Възкресение Христово"


Източник: Pixabay

Прекрасната катедрала „Възкресение Христово“ е построена на мястото, на което император Александър II е смъртоносно ранен и оттам идва името „Спас на Крови“ (бълг. „Спасител на кръвта“). Строителството приключва през 1907 г. и оттогава църквата се превръща в една от емблематичните забележителности в града. Обликът й е сбор на чертите на руската архитектура, типични за църквите от 17 в. в Ярославъл и Москва. Пищността на фасадата с разноцветните й куполи и очарователните мозайки във вътрешността с библейски сцени и герои и площ от 7500 кв.м. ще ви накарат дълго да й се любувате. Целият този шедьовър струва 4,6 млн. рубли на кралското семейство.Исакиевският събор


Източник: Уикипедия

Исакиевският събор е най-голямата руска православна църква в Санкт Петербург и четвъртата най-голяма в света по обем в частта си под купола. Тя е посветена на св. Исакий Далматински, светец покровител на династията Романови, тъй като църквата почита паметта му на 30 юни – рождената дата на руския император Петър I. Неокласически архитектурен стил, величествен централен купол, 112 гранитни колони с коринтски капители са само малка част от характеристиките на външния вид на църквата. А вътрешността й изобилства от бронзови порти с релефни декорации, мраморни и гранитни колони и пиластри, иконостас с полускъпоценни камъни, красиви мозайки с художествени сюжети и още много съкровища.


Ермитажът


Източник: Pixabay

Ермитажът, известен като най-големия музей в Русия и втори по големина художествен музей в света, разполага с невероятна колекция с впечатляващата бройка от 3 млн. творби от Каменната епоха до 20-ти век. Музеят включва общо 6 сгради, в близост до река Нева, най-красива от които е сградата на Зимния дворец с разкошна барокова синьо-бяла фасада. Музеят е основан от Екатерина Велика, когато тя придобива 255 картини от частната колекция на берлинския търговец Йохан Гоцковски. Картините били разположени в част от Зимния дворец, която била наречена Ермитаж и предназначена като място за уединение. Можете да разгледате 120 зали със западноевропейско изкуство и творби на Рембранд, Рубенс, Тиеполо, Тициан, Леонардо да Винчи, Пикасо, Сезан, Ван Гог, Гоя и др. 


Петерхоф


Източник: Pixabay

Последен в нашата поредица, но сред първите по значение, е дворцовият комплекс „Петерхоф“ – перлата на руското изкуство. Разположен на южния бряг на Финския залив, само на 29 км западно от Санкт Петербург, Петерхоф възниква като извънградска резиденция на Петър I, завършена през 1755 г. Наричан „Руският Версай“, с преобладаващ бароков стил, благодарение на архитекта Доменико Трезини, комплексът се състои от няколко великолепни двореца с различно предназначение, включително и художествена галерия с 500 картини и 100 скулптури, живописните Горен парк, изграден още по времето на Петър I и Долен парк с прелестна композиция от 16 фонтана. Целият архитектурно-парков комплекс е включени в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: Туристическа агенция "Бохемия"

Етикети: Русия | Санкт Петербург | забележителности | Москва

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини