С нов софтуер КЕВР ще проверява енергийната борса

КЕВР не иска повече законови правомощия, с които да контролира борсата

До няколко месеца Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обяви обществена поръчка за доставка на специализиран софтуер, с който ще проверява работата на Българска енергийна борса. „Това е нашият инструментариум, за да може да се извършват съответни разследващи действия от страна на регулатора”, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

За момента Комисията има само възможност да направи анализ на пазара на електроенергия на едро.
Според КЕВР, за да се балансират цените на ел. енергията на свободната борса, не може да се говори за ограничаване на износа на електроенергия. „Тази мярка не е пазарна и е против правилата за свободно движение на стоки“, каза Иванов и обясни, че ако това се случи ще последва санкции от ЕС.

Комисията отхвърли едно от предложенията да й бъдат дадени допълнителни функции за контрол върху независимата борса на ток. Според Иванов в момента те са достатъчни.

По думите му изказванията, че заради високите цени на свободния пазар цената на електрическата енергия за бита също ще нарасне с 15-20%, са спекулация.

„Не може да се очакват такива скокове, за които се говори в медиите и от някои участници в политическите дебати“, каза Иванов.

Основните функции на българския регулатор е регулираният пазар на електрическа енергия. По думите му важна функция обаче той заяви, че КЕВР има в бъдещата либерализация на пазара като тя ще протече в една стъпка. Едната стъпка е разширяване на кръга на производителите, които предлагат електрическа енергия на свободния пазар, пристъпвайки се към следващия сегмент - производители, чиято инсталирана мощност е равна на 1 MW до 4 MW да излязат на енергийната борса. Другата посока е намаляването на сегмента на регулирания пазар като в кратки срокове небитовите потребители трябва да излязат на свободен пазар. В рамките на 3 години битовите потребители също трябва излязат на свободния пазар на ток, обясни Иванов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: енергийна борса | свободен пазар | скъп ток | цена на електроенергия | регулиране на пазара

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини