Съдът в Бургас позволи застрояването на Силистар

Макар да получи разпореждане от премиера Борисов да оспори промените, областният управител на Бургас по закон е нямал право да го прави

Снимка: Wikimedia
Административният съд в Бургас разреши промяната на подробния устройствен план (ПУП) на Природен парк „Странджа” край плаж Силистар, Царево. Така на практика беше дадена зелена светлина да се строи в парка. Първи за внесения от кмета на Царево Георги Ляпчев план писа сайтът „Биволь”.

След като се разбра, че паркът може да бъде застроен, премиерът Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“. В крайна сметка случаят стигна до Административния съд в Бургас.

Според променения ПУП става въпрос за терен, който се намира на 500 метра от плажната ивица, навремето там са се намирали стопански постройки. От съда посочиха, че по закон областният управител не е сред лицата, които имат правомощия да оспорват решенията за одобряване или изменение на подробните устройствени планове.

Кметът на Община царево Георги Ляпчев коментира, че ако собствениците на имота предявят инвестиционни намерения, има процедура, при която Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите ще се произнесе допустими ли са те.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Бургас | природен парк Странджа | Силистар | Царево | застрояване на Силистар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини