Сърбия обсъжда възможност за кредит от $500 млн. от Русия

Средствата ще се използват за модернизиране на жп инфраструктурата

Сърбия обсъжда с Русия възможността за кредит от 500 милиона долара за реконструкция на железопътната мрежа в страната, съобщи сръбският министър на транспорта Зорана Михайлович след среща със заместник-директора на руските железници Александър Мишарин, предаде ТАСС.

Михайлович заяви, че Сърбия вече е изразходвала почти целия руски кредит, който бе инвестиран в модернизиране на железопътната част на Коридор номер 10 и строителство на участъка Стара Пазова-Нови Сад от автомагистралата Белград-Будапеща. Тя добави, че са разговаряли с руските партньори за нови проекти, чиято обща стойност възлиза на около 500 милиона долара.

Посещението на Мишарин в Сърбия е осъществено в рамките на подготовката за официално посещение на руския президент Владимир Путин през януари следващата година. Очаква се новото споразумение да бъде подписано в присъствието на Путин и сръбския президент Александър Вучич.

През 2010 г. Русия и Сърбия подписаха споразумение за кредит от 200 милиона долара за стабилизиране на платежния баланс на Сърбия, а през 2013 г. - за още два заема, съответно 800 милиона долара за инфраструктурни проекти и 500 милиона долара за подпомагане на бюджета.

През 2012 г. руските и сръбските железници сключиха споразумение за строителство и реконструкция на 4 железопътни линии в Сърбия, а през 2013 г. - за строителство на железопътна инфраструктура и доставка на дизелови влакове на стойност над 940 милиона долара за сметка на руски държавен кредит.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредит | Русия | модернизация | Сърбия | жп инфраструктура

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини