Шофьорите сами трябва да превърнат хартиените винетки в електронни

Депутатите най-после приеха в автобусите задължително да има колани

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
14:24 04.09.2018
Хартиените винетки няма да станат автоматично електронни от началото на следващата година. За това трябва да се погрижат самите шофьори, които са си закупили стикер, чиято валидност продължава и след 1 януари 2019 г. Днес депутатите в транспортна комисия приеха промените в Закона за пътищата, които задължават шофьорите да посетят пунктовете за продажба и да заявят, че искат да „конвертират“ хартиената си винетка в електронна, пише „24 часа“.

Собствениците или ползвателите на пътно превозно средство, закупили хартиен винетен стикер, чиято валидност изтича след 1 януари 2019 г., следва да заявят неговото конвертиране в електронна винетка в срок от 15 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г., за да запазят правото си да ползват платената пътна мрежа за целия първоначален срок на валидност на хартиения винетен стикер, пише в новите разпоредби.

„До въвеждането на тол системата на 16 август догодина постепенно ще отпадат винетните стикери“, обясни Александър Ненков от ГЕРБ. „От началото на годината, когато влезе в сила новият вид смесено събиране, ще има уикенд винетки“, добави той.

Днес депутатите приеха и дългоочакваните промени, които задължават автобусите да са оборудвани с колани, независимо дали фабрично са снабдени с такива. За тази поправка се говори отдавна, а властта я обещава всеки път, когато се случи инцидент с автобус. В края на миналата година министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски пак обеща задължително въвеждане на колани, но трябваше да загинат 17 души в катастрофата край Своге, за да се стигне до тази поправка.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: винетни стикери | винетки | електронни винетки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини