Шри Ланка изгражда за $15 млрд. метрополис, който ще съперничи на Хонконг и Дубай (снимки)

Порт Сити ще е готов до 2041 г.

Шри Ланка планира да изгради град, който да съперничи на най-големите метрополиси. Проектът Port City на стойност 1,4 милиарда ще заема площ от 665 дка и така ще е голям колкото централен Лондон, но неговият дизайн прилича на градове като Хонконг, Сингапур и Дубай.

Само преди десетилетие идеята за град в Шри Ланка, който да съперничи на водещите финансови центрове в света, изглеждаше неправдоподобна. От 1983 до 2009 г. нацията е опустошена от бруталната гражданска война, водена от бунтовническата групировка Тамилските тигри. По време на конфликта са избити стотици хиляди цивилни и са направени повече от 200 милиарда долара военни разходи.

По-малко от десет години по-късно нацията е разработила план за разкриване на нови работни места и икономически растеж в столицата си Коломбо. Чрез развитието на нов метрополис в столицата, служителите изчисляват, че Коломбо може в крайна сметка да се удвои по размер. Коломбо вече е най-гъсто населеният град в Шри Ланка, като в градската му част живеят около 750 000 жители.

Въпреки че идеята за Port City се ражда през 2004 г., плановете за новия град са отложени за след войната. След това в страната са привлечени огромни китайски инвестиции, които значително подобряват инфраструктурата.

През 2014 г. министър-председателят Ранил Уикрамазинге спира изпълнението на проекта поради опасения за увреждане на бреговата линия. Това разгневи инвеститора на проекта, China Communications Construction Company, която твърдеше, че губи $380 000 на ден, докато проектът е в застой. До 2016 г. планът отново бе върнат в действие с нов набор от мерки за опазване на околната среда.Според компанията, разработила проекта - "China Harbor Engineering Company" (CHEC), до 2020 г. ще приключи рекултивацията и първата фаза на инфраструктурата. 
Предвижда се Порт Сити да бъде завършен през 2041 г., като цената по изграждането му ще достигне 15 милиарда долара.А снимките показват как ще изглежда този нов мегаполис.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Шри Ланка | метрополис | Port City | Порт Сити

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини