Ще глобява ли АПИ от днес шофьорите без е-винетка?

Трябва да бъдат отстранени и нередностите от системата

Снимка: АПИ
07:17 15.01.2019
Ще има ли глоби от днес за шофьорите на пътя без електронна винетка? Това се питат всички, тъй като до 15 януари изтича поставеният от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) гратисен период, който от ведомството дадоха за пътуване без винетка без глоба.

Размерът на санкцията е от 300 до 3000 лева.

В началото на годината стартира системата за закупуване на електронни стикери, но тя беше спряна временно заради проблеми и опити за измама.

Тогава от АПИ обявиха, че няма да глобяват шофьорите без винетки в срок до 15 януари 2019 г. 

По-късно обаче председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов заяви, че никой не е давал подобен срок.

Малко след това Глосов, както и директорът на тол управлението Антон Антонов и още двама чиновници подадоха оставки заради проблемите при старта на електронната система.

Днес изтича и срокът, в който всички нередности, свързани с продажбата на електронни винетки, трябва да бъдат отстранени.

Винетки вече могат да бъдат купени от големите вериги бензиностанции, от търговски обекти и от пощите.

Контролът на пътя от страна на АПИ се осъществява от камери, както и от 105 автомобила на тол управлението, т.нар. тол полиция. Шофьор, заловен без винетка, може да плати на място компенсаторна такса в размер на 70 лева, и да продължи да кара без стикер в рамките на деня. После обаче подлежи на глоба.

Въпросната такса може да се плати само с банкова карта.

Отделно могат да бъдат наложени санкции при спиране от органите на МВР.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: глоба | АПИ | електронна система | електронни винетки

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини