Синдикатите внасят жалба срещу България в Съвета на Европа

Според тях е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители

Снимка: Economic.bg
Двата български синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа” внасят колективна жалба срещу България в Съвета на Европа. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права.

„Хората започват да си търсят правата все по-активно. Това е нашата силна амбиция - да продължаваме да го правим, така че всеки един да негодува, когато му нарушават правата и да търси с кого да ги защити. Ако синдикатите не могат, ако няма синдикатите, има контролни органи, има други възможности, но нетърпимостта към нарушението на правата е другата ни цел”, каза Димитров, цитиран от БНР.

Профсъюзите, които внасят жалбата си чрез Европейската конфедерация на профсъюзите, смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Сред нередностите, посочени в доклада, са също работа без трудови договори и тенденция на нарастване на неизплатените заплати. Жабата им ще бъде обсъдена от социалната комисия в парламента, оглавявана от бившия министър на труда и социалната политика Хасан Адемов.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | синдикати | нарушения | парламент | жалба | комисия | Съвет на Европа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини