След заплахата на Борисов Заев се извини

Македонският премиер се обърна към София със „Скъпи приятели и братя от България”

13:21 10.08.2018
След предупреждението от българския си колега Бойко Борисов да си мери приказките македонският премиер Зоран Заев се извини за изказването си, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.

„Гледам, че в приятелска България се разрази обществен дебат и дори се постави въпросът дали двете страни и двата народа градят ИСКРЕНО приятелство и сътрудничество. Искам да призова всички граждани, дори и критиците в Македония и България, да не се съмняват, че приятелството и сътрудничеството са искрени”, написа Заев във Facebook.

По думите му вече повече от една година двете страни празнуват заедно общите части от историята между двата народа. „Аз първият премиер на Македония, който в България (Благоевград) се поклони пред паметника на Гоце Делчев при съвместното честване на празника. Преди това моят приятел, господин Борисов, беше първият български премиер, който се поклони пред гроба на Гоце Делчев в Македония (Скопие) при съвместното отбелязване на празника”, добави македонският лидер.

С обръщение „Скъпи приятели и братя от България” Заев ни призовава да вярваме, че се изгражда искрено приятелство между София и Скопие, което е било загубено от десетилетия.

Македонския и българският премиери за втора поредна година отбелязаха заедно 115-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание на 2 август в Благоевград. Два дни след честването, в интервю за македонския канал 1ТВ, излъчено на 4 август, Заев заяви: "Илинденското въстание е македонско, и ако някой гражданин на България иска, нека да го чества...". Това накара вчера Борисов да предупреди Заев да си мери приказките и да добави: „Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща”.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | заплаха | Зоран Заев | Илинденско-Преображенско въстание

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини