Сорос: Не може да оставим китайските технологични компании да доминират

Милиардерът определи Си Дзинпин за "най-опасния враг" на отворените общества

Снимка: Wikipedia
10:31 25.01.2019
Джордж Сорос обяви китайския президент Си Дзинпинг за "най-опасния враг" на отворените общества и препоръча репресии срещу китайските технологични компании.

Милиардерът заяви в четвъртък вечер на форума в Давос, че изкуственият интелект и машинното обучение представляват сериозна заплаха, ако се контролират от авторитарни държави. Той посочи използването на такива технологии от китайското правителство като "смъртна опасност".

В провокативна реч, изнесена пред журналисти и ръководители, присъствали на Световния икономически форум, Сорос предупреди, че китайското правителство разработва система за "социален кредит", която да наблюдава хората, които живеят там.

Сорос призова САЩ да се противопоставят агресивно на заплахата.

"Вместо да водят търговска война с практически целия свят, САЩ трябва да се съсредоточат върху Китай," каза той.

"Вместо да изтласкват леко ZTE и Huawei, [Съединените щати] трябва да се справят с тях", каза Сорос. "Ако тези компании доминират 5G пазара, те ще представляват неприемлив риск за сигурността за останалия свят", коментира той.

Huawei и ZTE произвеждат телекомуникационно оборудване и смартфони, като и двете станаха жертва на търговската война между Китай и САЩ. Компаниите обаче отричат, че представляват заплаха за сигурността.

Сорос предупреди миналата година в Давос за опасността, която представляват големите технологични компании, включително Google и Facebook, твърдейки, че те са монополи, които имат намерение да стават все по-мощни, припомня CNN.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | технологии | Джордж Сорос | опасност | изкуствен интелект | Давос | враг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини