Столична община се захваща и с ремонта на малките улици

За ремонт на квартални улици са заделени 38 млн. лв. от бюджета за 2019 г.

Снимка: Economic.bg / Красимир Свраков
Столична община от години е активна в ремонтирането на големи булеварди и знакови централни улици. Освен за качеството на тези дейности, тя е остро критикувана и за това, че не обръща достатъчно внимание на кварталните улички, които във времето останаха неглижирани и занемарени. През 2019 г. столичната управа е заделила за тях 38 млн. лева от своя бюджет. 

„Това е изключително важно и предстои диалог с районните кметове, за да подберем тези улици, където хората ще почувстват и видят разликата”, коментира зам.-кметът на София Дончо Барбалов в ефира на БНТ.

Общият бюджет на общината за тази година са за над 1.6 млрд. лева, като една-трета от него е предвиден за инвестиции. Според Барбалов бюджетът е добър и балансиран. „Намерили сме верния път от гледна точка на възможни приходи, необходимите разходи и сме защитили максимално публичния интерес, като за поредна година не сме увеличавали данъците”. 

Един от приоритетите и тази година е изграждането на детски градини. Вече се работи по 15 нови сгради, а 26 други се санират. Амбицията е до три години да се елиминира недостигът на места в детските градини. По изграждането на такива се работи се в Подуяне, Лозенец, Триадица, Нови Искър и други. 

Важно перо е и транспортът, за който са предвидени около 450 млн. лв. Най-големият обект е метрото, от което тази година се очаква да се открие нов лъч от 8 км. „Може би сме един от градовете с най-бързо разрастваща се метро мрежа в Европа”, смята Барбалов, който напомни, че вече има осигурени налични влакове Siemens, а предстои и закупуването на 10 нови. 

Освен метрото, усилия се хвърлят и върху наземния транспорт, "който е една от стотиците мерки за справяне с мръсния въздух" според Барбалов. През тази година се очаква 90% от автобусния парк да е вече подменен на фона на този отпреди 10 години, когато в столицата се движеха доста амортизирали превозни средства. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | инвестиции | Столична община | ремонти | ремонти в София | Бюджет 2019 | малки улици