Столична община ще разполага с бюджет от 1.5 млрд. лв. през 2019 г.

Основното перо в бюджета е отделено за транспорт и инфраструктура - 550 млн. лв.

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков
Бюджетът на столицата през 2019 г. ще бъде 1.587 млрд. лв., което е с 30 млн. лв. повече от този за 2018 г. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, като уточни, че „бюджетът не е предизборен, защото не предвижда сериозни увеличения“.

"Не залагаме увеличение на данъците, извън промените, направени вече от законите в Народното събрание. Ще предложим на Общинския съвет да приеме минималните прагове и за автомобилите, и за курортните жилища", заяви Фандъкова. 

Основното перо в столичния бюджет ще отиде за транспорт и инфраструктура – 550 млн. лв., от които 51.3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди, сред които бул. „Монтевидео“, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ и др. Ще се ремонтира и тунелът при НДК. За поддръжка и ремонт са заделени 38 млн. лв., а за осветление ще отидат 4.5 млн. лв. 

17.6 млн. лв. ще бъдат инвестирани в реновирането на трамвайните трасета по бул. „Цар Борис III” и ул. „Каменоделска“.

"С близо 33 млн. лв. закупуваме 13 нови трамвая, а заедно със "Столичен автотранспорт" инвестираме около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. отделяме за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил .лв. отделяме и за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха", коментира още столичният кмет.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | Столична община | Бюджет 2019 | Дончо Барбалов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини