Техническа грешка на енергийната борса е напът да затвори предприятия и болници

Обявени са 7-кратно по-високи цени от обичайните

18:12 10.10.2018
Техническа грешка на енергийната борса е напът да затвори предприятия и болници. В сегмента Пазар „Ден напред“ на борсата за 11 октомври са обявени цени на електроенергията между 595 и 613 лв/MWh при цени от юни досега от 66 до 102 лв/MWh.

Поради тази причина утре машиностроителните предприятия от „Холдинг Металик“ ще работят при драстично ограничаване на консумацията на електроенергия, заради 7-кратно по-високата цена на електроенергията, съобщиха от дружеството.

Всички енергоемки металообработващи машини в машиностроителните предприятия „Металик“ АД, „Енергоремонт – Гълъбово“, „Чугунолеене“ – Първомай“, „Комерсиал“ АД, GRP-Tech, месопреработвателното предприятие „Кумир-СИ“ и други утре ще бъдат изключени. Работниците ще ползват единствено ръчни електрически инструменти с ниска консумация на електроенергия, съобщава Дарик.

Ограничение на потреблението на електроенергия ще бъде направено и в други обекти от групата на „Металик“ – Болница „Тракия“ и Парк-Хотел „Стара Загора“. Болницата ще ограничи дейността си.

Няма логично обяснение за този скок на цените, тъй като цената на най-скъпата електроенергия в България, добивана от ВЕИ, е далеч под обявената за утре цена от около 600 лв./MWh, е становището на мениджмънта на „Холдинг Металик“.

От борсата обясниха, че става дума за техническа грешка в оферта на борсов участник, както и на официално съобщение и писмо, което довело до нереалистични резултати на пазар "Ден напред".

Борсовият оператор счита, че въпросната оферта създава извънреден риск, възпрепятства успешното протичане на процеса по изчисляване на клиринговата цена и причинява невъзможност за разпределение на търгуваните обеми в пазарната зона. Поради това БНЕБ започва процедура по повторно изчисление на резултатите от тръжната сесия. Повторно изчислените резултати ще бъдат обявени в най-кратки срокове.

В случай, че преизчисляването бъде неуспешно, тръжната сесия ще бъде анулирана, допълниха от енергийната борса.

При наличие на окончателна информация относно тръжната сесия, търговските участници ще бъдат уведомени своевременно, добавиха от енергийната борса.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | енергия | болници | енергийна борса | предприятия | затваряне | Холдинг Металик

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини