Тереза Мей е категорична, че Brexit няма да се отложи

Такива спекулации се появиха заради нарастващата вероятност да се стигне до твърд Brexit

Снимка: БТА
В Обединеното кралство растат надеждите, че датата за Brexit може да се отложи. Премиерът Тереза Мей обаче отхвърли тази възможност, заявявайки, че правителството ѝ ще гарантира приемането на нужните закони, за да се отцепи Островът от ЕС на 29 март тази година.

Говорителят на Мей Алисън Донъли обясни, че британското правителство смята за своя основна задача да осигури Brexit навреме, без никакви отлагания, предаде американската телевизия Bloomberg.

Изявлението от Даунинг Стрийт 10 идва в отговор на публикация в британския вестник Evening Standard, собственост на руския предприемач Евгений Лебедев. Изданието цитира британски министри, пожелали анонимност, които очакват Brexit да се отложи заради разединението на депутатите да подкрепят нужните закони за излизането от ЕС. Редно е да се отбележи все пак, че през последните седмици самото британско правителство стана по-малко категорично в противопоставянето си Brexit да се отложи.

Спекулациите сред британските политици за отлагане на излизането от ЕС се дължат на факта, че народните представители в Лондон другата седмица вероятно ще отхвърлят договореното с Брюксел споразумение за бъдещите политически и икономически отношения след 29 март. Това би довело до твърд Brexit, който се очаква да причини големи забавяния по британските граници и да накара много компании да напуснат страната. Публикацията на Evening Standard за отлагане на Brexit причини внезапно понижение в курса на британската лира спрямо долара, но впоследствие паундът поскъпна.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лондон | Брюксел | Brexit | Брекзит | Тереза Мей | излизане на Великобритания от ЕС | отлагане на Brexit

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини