Топ 10 на фирмите в света с най-големи поръчки за отбрана

Очаквано американските компании преобладават в класацията

Изтребители F-35
Изтребители F-35
Снимка: Wikipedia

Американските военни фирми са безспорни лидери в световната отбранителна индустрия с продажби на оръжие на стойност $398 милиарда, според доклад на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, известен също като SIPRI.

През 2017 г. продажбите на оръжия от 100-те най-големи компании възлизат на 398,2 милиарда щатски долара, което е с 2,5% повече от 2016 г. и е трета година на растеж за индустрията. (Общата сума изключва Китай, поради липсата на налични данни, по които да се направи разумна или последователна оценка”, се казва в доклада.).

„Общият ръст на продажбите на оръжие от Топ 100 през 2017 г. се дължи на увеличаване на разходите за снабдяване с оръжия от няколко държави, по-специално САЩ и Русия“, пишат авторите на доклада, цитирани от CNBC.

Общо продажбите на оръжия от руски фирми се нареждат на второ място. За първи път една руска компания се появява в Топ 10 заедно с европейските и американските корпорации. Продажбите на оръжие на Топ 10-те руски компании през 2017 г. възлизат на 37,7 млрд. долара, което представлява 9,5% от общите продажби на Топ 100.

Ето и 10-те фирми с най-големи поръчки за отбрана, по размер на продажбите през 2017 г.

10. „Алмаз-Антей” – Русия – 8,6 млрд. долара

За първи път руски доставчик на оръжия се появява в Топ 10 на годишния списък на SIPRI. „Алмаз-Антей”, най-голямата руска компания за оръжие, увеличава продажбите си на оръжие със 17% през 2017 г. до 8,6 млрд. долара, според доклада.

Тя е производител на руската S-400, мобилна далекобойна ракетна система земя-въздух, която привлича чуждестранни военни купувачи.

S-400 е отговорът на Кремъл на американската ракетна система Patriot, произведена от Raytheon и платформата THAAD на Lockheed Martin. Най-малко 13 страни са изразили интерес да закупят S-400 вместо американските алтернативи, въпреки потенциалните санкции от САЩ.

9. Leonardo – Италия – 8,9 млрд. долара

Компанията има широко портфолио - от хеликоптери и ракети до безпилотни летателни апарати. По-рано известна като Finmeccanica, Leonardo е най-голямата от двете италиански отбранителни компании, Тя произвежда и оборудване за невоенни космически програми.

8. Thales – Франция – 9 млрд. долара

Като една от най-големите отбранителни фирми в Европа, Thales произвежда различни оръжейни системи, вариращи от бронирани превозни средства и средства за противоракетна отбрана до навигационно оборудване.

Продажбите й от 9 млрд. долара представляват около половината от общите приходи за 2017 година. През 2017 г. френската фирма е повишила продажбите на оръжие с близо седем процента спрямо предходната година.

7. Airbus Group – паневропейска – 11,3 млрд. долара

Airbus Group, вторият по големина изпълнител на поръчки в отбраната в Европа, има 11,3 милиарда долара продажби на оръжие през 2017 г. Оръжейните договори обаче представляват едва 15% от приходите на компанията от 75 милиарда долара за 2017 година. По-голямата част от приходите идват от търговски самолети и космическото й поделение.

Най-разпознаваемият военен продукт на компанията е изтребителят Eurofighter Typhoon, изработен в сътрудничество между Обединеното кралство, Германия, Италия и Испания. Днес са в употреба 546 бойни самолета Eurofighter.

6. General Dynamics – САЩ – 19,5 млрд. долара

General Dynamics отчита леко понижение в продажбите си за 2017 г. спрямо 19,6 милиарда долара през 2016 г. Танкът M1 Abram, който тя произвежда, е използван в почти всички големи конфликти с участието на САЩ от създаването му през 1980 г. и все още служи като основен боен танк за американската армия и морската пехота.

Продажбите на оръжие на фирмата представляват 63% от общите продажби. General Dynamics има подажби за общо $31 милиарда през 2017 година.

5. Northrop Grumman – САЩ – 22,4 млрд. долара

Northrop Grumman отбеляза ръст на продажбите от 2,4% през 2017 г. до 22,4 млрд. долара. През юни компанията за авиокосмическа и отбранителна техника придоби производителя на ракети Orbital ATK за 7.8 милиарда долара. Сделката позволява на Northrop да разшири позицията си на космическия пазар, област, където Orbital ATK играе доминираща роля.

През октомври американските военновъздушни сили дадоха на Northrop Grumman 792 милиона долара за разработване на прототип на система за изстрелване. Работата на компанията по нейната ракета  OmegA се очаква да бъде завършена до 2024 година.

4. BAE Systems – Великобритания – 22,9 млрд. долара

BAE Systems остава най-големият производител на оръжие в Обединеното кралство и отбеляза ръст от 3,3% в продажбите си за 2017 г. Забележително е, че близо 30 000 от 83 000 служители на BAE работят за американско дъщерно дружество.

През миналото лято фирмата за отбрана спечели договор за морска пехота на САЩ, според който трябва да създаде следващото превозно бойно средство-амфибия. Очаква се договорът да възлезе на 1,2 млрд. долара.

3. Raytheon – САЩ – 23,9 млрд. долара

Raytheon е най-големият световен производител на управляеми ракети и лидер в системите за противоракетна отбрана.

Компанията отбелязва увеличение на продажбите от 2% през 2017 г. до 23,9 млрд. долара в спрямо 2016 година.

Портфолиото на Raytheon включва ракетната система Patriot, която се превърна в гръбнак на европейската противоракетна отбрана. Извън Европа системата Patriot се използва от девет държави.

2. Boeing – САЩ – 26,9 млрд. долара

Продажбите на оръжия на Boeing представляват само 29% от общите продажби на компанията за 2017 г.

През 2018 г. авиационният гигант получи значителен брой договори от Пентагона. Само през септември подписа повече от 20 договора на кумулативна стойност от 13,7 млрд. долара.

1. Lockheed Martin – САЩ – 44,9 млрд. долара

Производител на бойни кораби, свръхзвукови ракети и изтребители, Lockheed Martin остава най-големият производител на оръжия в света.

През 2017 г. базираният в Бетезда оръжеен гигант има продажби от $44,9 млрд., което е с 8,3% повече от 2016 г.

Тази година компанията получи два нови договора с Пентагона хиперзвуково оръжие и продължи доставката на изтребителя F-35, най-скъпата американска оръжейна система.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Airbus | Boeing | фирми | продажби | оръжие | отбрана | BAE Systems | Lockheed Martin | Алмаз-Антей | Raytheon | Thales | Leonardo | Northrop Grumman | General Dynamics

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини