Тръмп мисли да пропусне форума в Давос, а да обяви извънредно положение

Американският президент ще пропусне възможността да обсъди по-добри търговски отношения с различни страни в името на стената с Мексико

Снимка: БТА
Доналд Тръмп обяви, че макар да има насрочено посещение на Световния икономически форум в Давос, няма да отиде, ако частичното затваряне на американското правителство продължи, пише Reuters.

Въпреки че се очаква китайският вицепрезидент Уан Кишан също да отиде в швейцарския град, не е планирана среща между него и президента на САЩ. Засега Вашингтон и Пекин са в започналото от 1 януари 90-дневно примирие в търговската война помежду им, по време на което те ще опитат да договорят търговско споразумение с цел прекратяване на спора.

Евентуалното посещение на Тръмп в Давос ще му даде възможност да обсъди по-добри търговски условия с Европейския съюз, Япония, Канада и Мексико. Именно заради Мексико обаче американският лидер иска да си остане в САЩ. Тръмп иска да доведе до отварянето на американското правителство, но това би станало само ако по някакъв начин се осигури 5 млрд. долара финансиране за изграждането на обещаната през 2016 г. гранична стена с Мексико.

Лидерът на САЩ днес каза също, че най-вероятно ще обяви извънредно положение, при което ще има право да финансира построяването на стената без да му е нужно одобрението на Конгреса.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Доналд Тръмп | Мексико | извънредно положение | Световен икономически форум | Давос | стена с Мексико