Тръмп ядоса правните експерти с идеята си за извънредно положение

Според тях един такъв ход на Белия дом ще бъде оборен в съда

Снимка: БТА
Новината, че администрацията на Доналд Тръмп обмисля да обяви извънредно положение с цел да се прескочи Конгреса и да осигури финансиране за стената по границата с Мексико, ядоса правните експерти. Те дори прогнозираха, че един такъв потенциален ход ще бъде оборен в съда, предават световните медии.

„Обмисляме извънредното положение, защото имаме извънредна ситуация в страната“, заяви Тръмп през уикенда и уточни, че би предпочел Конгресът да одобри 5-те млрд. долара финансиране за стената. Въпреки това той увери, че със сигурност би могъл да обяви извънредно положение и да построи стената „много бързо“.

Един такъв ход на американския президент би представлявал значителна ескалация на действащото в момента частично затваряне на американското правителство, което продължава вече три седмици.

Възможното решение на Тръмп да обяви извънредно положение със сигурност ще предизвика вълна от правни оспорвания дали президентът има право на такъв ход, тъй като не е сигурно до каква степен липсата на ограда с Мексико заплашва националната сигурност на САЩ.

„Проблемът за администрацията на Тръмп е, че граничната сигурност е фундаментален въпрос за правоприлагането, който не изисква употребата на армия“, смята Тод Харисън, експерт по бюджет за отбрана, работещ в американският тинк-такнк Център за стратегически и международни изследвания. „Затова мисля, че ще бъдат на несигурна правна почва, когато се опитат да използват правомощията при извънредно положение по този начин и почти със сигурност нещата ще завършат в съда“, добавя той.

Сенатор Джак Рийд, представител на опозиционната Демократическа партия в Сенатската комисия за въоръжените сили, също смята, че би било неуместно Тръмп да използва извънредното положение. „Не сме във война с Мексико и предложената гранична стена не е от основополагащо значение. Най-новата Национална стратегия за отбрана на Пентагона не споменава южната граница като приоритет за националната сигурност“, обяснява той.

Председателят на Комисия за въоръжените сили към Камарата на представителите на Конгреса Адам Смит също определя потенциалния ход на американския държавен глава като „голяма грешка.

Засега не е ясно дали Тръмп наистина ще обяви военно положение. Въпреки че преди средносрочните избори той изпрати войници по южната граница с Мексико – ход, който беше обявен от критиците му като политически мотивиран, президентът определи ситуацията като „извънредна ситуация“, но така и не подписа официален указ. Сега обаче държавният глава е все по-целеустремен да сложи край на затварянето на американското правителство, без да изглежда, че се е пречупил и отказал от стената.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Доналд Тръмп | Мексико | извънредно положение | американско правителство | стена с Мексико

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини