Цените на петрола се покачват заради санкциите срещу Иран

Пазарите обаче остават предпазливи заради нерешения спор между САЩ и Китай

Снимка: БТА
08:07 24.08.2018
Цените на петрола днес се повишиха, тъй като се очаква американските санкции срещу Иран да ограничат значително количествата нефт, които се предлагат на пазара. Същевременно обаче търговията беше приглушена заради нерешения търговски спор между САЩ и Китай, отбелязва Reuters.

Фючърсите за бенчмарковият сорт нефт Brent се търгуват за около 75 долара за барел (към 07:50 ч. българско време), което е с 34 цента или 0.5% повече, отколкото при края на търговията вчера. Фючърсите за суровия петрол West Texas Intermediate (WTI) пък са на цена около 68 долара за барел, което означа повишение на цената с 41 цента или 0.6%.

Търговците коментират, че прогнозите за търсенето спрямо предлагането на нефтените пазари са относително ограничени заради санкциите, които Вашингтон налага на Техеран. Въпросните репресивни мерки ще засегнат износа на петрол от Иран от ноември тази година.

Иран е третият най-голям производител на петрол в Организация на страните износителки на петрол (ОПЕК), изнасяйки средно около 2.5 млн. барела на ден за тази година. Това е около 2.5% от световното потребление. Енергийната консултантска компания FGE очаква иранският петролен експорт до средата на 2019 г. да падне под 1 млн. барела на ден.

Въпреки повишаващата се цена на нефта, настроенията на пазарите бяха предпазливи и ликвидността на фючърсите за суров петрол беше относително ниска. Причината е, че официалните преговори между САЩ и Китай, които целяха да сложат край на ескалиращата търговска война между двете страни, завършиха вчера без успех. Не само, че Вашингтон и Пекин не стоплиха отношенията си, но освен това взаимно си наложиха нови мита върху стоки на обща стойност 16 млрд. долара.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | нефт | Китай | САЩ | Иран | търговска война | санкции срещу Иран | цени на нефта | цени на петрола

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини