Турската лира поскъпна след решението на централната банка за лихвите

Засега обаче не изглежда, че ръстът ще е устойчив

12:46 17.01.2019
След като започна годината със сериозен спад, от който така и не успя да се възстанови перманентно, турската лира от вчера поскъпва благодарение на решението на централната банка на Турция за лихвите.

Финансовата институция в сряда взе решение да запази основната едноседмична репо-лихва на ниво 24% - равнище, което банката определи още през септември миналата година, опълчвайки се на президента Реджеп Ердоган. Това повишение на основния лихвен процент от с 6.25 пункта тогава беше приветствано от инвеститорите, които се опасяваха, че по-ниските лихви излишно насърчават тегленето на кредити и трупането на външен дълг от страна на Турция.

Преди вчерашния ден пък инвеститорите се опасяваха, че ако централната банка преждевременно понижи лихвите, това би могло да предизвика нов срив в курса на лирата, което от своя страна да увеличи инфлацията в Турция. Именно затова те се надяваха основният лихвен процент да остане без промяна и реагираха позитивно, когато това се случи.

За анализаторите вчерашното решение на централната банка беше очаквано. Те обаче се опасяват, че заради започналата тенденция инфлацията в югоизточната ни съседка да намалява, както и заради предстоящите местни избори в Турция на 31 март, банката може все пак преждевременно да свали лихвите.

Именно затова засега не може да се очаква, че повишението на курса на турската лира е устойчиво. Това даже вече личи – въпреки значителното си поскъпване, турската валута вече отчита лек спад – с 0.27% спрямо долара и с 0.24% спрямо еврото (към 12:40 ч. българско време).Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Турция | турска лира | курс на турската лира | инфлация в Турция | поскъпване на турската лира

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини