Uber е подала документи за IPO в същия ден, когато и Lyft

Източници твърдят, че компанията за споделени превози е подала документи за борсата в четвъртък

Снимка: БТА
Uber Technologies, компания за споделени превози, е подала дългоочакваните документи за първично публично предлагане (IPO), сочи информация от трима души, запознати с въпроса, предава Reuters. Стъпката се определя като крайъгълен камък в развитието на една от зорко следените и противоречиви компании в Силициевата долина. 

Според единия от източниците документите са били подадени в четвъртък. Любопитното е, че в същия ден това направи и основният конкурент на Uber в САЩ – Lyft. 

Едновременната заявка за стъпване на борсата допълнително подклажда ожесточената битка между двете компании. А Uber със сигурност е жадна да надвие Lyft на Wall Street. 

Очаква се, че IPO-то на Uber да е едно от най-големите листвания на технологична компания в досегашната история. При последното частно финансиране организацията бе оценена на 76 млрд. долара, а при първичното публично предлагане стойността ѝ може да достигне 120 млрд. долара.  

Идната 2019 г. се очертава като особено гореща от гледна точка на публични дебюти. На борсата се очаква да стъпят няколко от най-високо оценяваните играчи в Силициевата долина, в това число Airbnb и Slack. 

Анализаторите обаче обръщат внимание на променливите и несигурни пазари напоследък, като не е изключено дебютите да се отложат заради негативните трендове. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | IPO | публично предлагане | Wall Street | Uber | Lyft | споделени превози | Uber vs Lyft

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини