Учени планират да създадат люти домати

Пикантните и люти храни са популярни по целия свят

Учените искат да подлютят доматите. В наскоро публикувано проучване в Trends in Plant Science казва, че доматите са отлично средство за производство на капсаициноиди - елементите (капсаицин и капсаициноиди), които добавят лютивостта в чушките. 

И учените планират да се пробват в тази посока,  пише "Форчън".

Оказва се, че доматите имат пълен набор от гени, необходими, за да проправят пътя за "люти домати", макар че учените отбелязват, че процесът може да бъде труден.

Пикантните и люти храни са популярни по целия свят. И производителите на храни бързо се възползваха от този тренд - като започната да произвеждат какви ли не люти продукти - от лют шоколад Snickers до уиски Табаско и бисквити Oreo с вкус на люти пилешки крилца и уасаби. 

Ако приемем, че тези експерименти се реализират, пикантният домат може да отвори нови кулинарни възможности.

„Това може да позволи разработването на нови функционални храни, привлекателни за широк кръг потребители“, пишат авторите на изследването.

Отвъд всякаква връзка с любителите на пикантната кухня, има друга практическа причина за изследването. Капсаициноидите в чушките са често променливи поради условия като методи на отглеждане, фактори на околната среда и вируси. Използването на домата като приемник на тези елементи може да създаде по-лесен начин да се произвеждат големи количества капсаициноиди, което ще ги направи по-лесно достъпни и може би по-малко скъпи.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: генно инженерство | домат | лют