Върховенството на технологиите приключи

Компаниите от сектора тепърва ще трябва да свикват да са с приходи като на всички останали

Снимка: Pixabay
Въпреки че напоследък акциите на технологичните компании отчитат спадове, след което обаче пак поскъпват, нека е ясно – проблемите за сектора като цяло едва започват. Затова си има много причини.

Най-актуалният трус в технологичната сфера дойде, когато Apple изненадващо понижи прогнозите си какви продажби ще реализира, аргументирайки се със забавянето на китайската икономика и с продължаващата търговска война между Пекин и Вашингтон. Това понижи акциите на Apple с около 10% за един ден, отдалечавайки цената им с почти 40% от най-високото им ниво някога.

Facebook още в средата на миналата година почувства на свой гръб опасенията какъв ще е ръстът на световната икономика, когато компанията също предупреди за сериозно забавяне в ръста на приходите ѝ. Така се стигна до 19-процентен срив в цената на акциите на социалната мрежа за една търговска сесия. Освен това компанията на Марк Зукърбърг все още трябва да се бори да се възстанови, защото цената на акциите продължава да е с 37% по-ниска, отколкото през юли 2018 г.

Въпреки че на пръв поглед тези тежки удари засегнаха само две компании, от сътресенията всъщност пострадаха редица по-малки фирми, които за собствената си устойчивост в бъдеще разчитат на това гиганти като Apple и Facebook да са силни. Няма нужда пък да се споменава, че всички тези малки технологични компания са изложени на същите рискове като фирмите, оглавявани от Тим Кук и Марк Зукърбърг. Така се оказва, че е само въпрос на време всички тези по-малки играчи да публикуват своите предупреждения за забавяне в ръста на приходите и да понесат удара по цената на собствените си акции. Откъдето и да се погледне, технологичният сектор вече е уязвим.

За съжаление на всички, които все още таят надежда за завръщането на „златния век“ в сферата на технологиите, според един експерт щетите за тази област тепърва ще стават още по-големи. Това е мнението на Винсън Делуард, макро стратег в компанията INTL FCStone. В своя нов доклад, озаглавен „Ерата на технологиите приключи“, той обяснява, че дългогодишното доминиране на технологичните фирми скоро ще свърши.

Според него залезът на чисто технологичните компании е започнал на 28 септември 2018 г., когато секторът на „информационните технологии“ се разделя на две – „потребителска част“ (eBay, Netflix и др.) и „телекомуникационни услуги“ (Facebook, Google и др.).

„Преразпределението на портфолиото може и да дестабилизира пазарите, но според мен по-важната последица е, че публично беше признато, че технологията вече не е специална“, пише Делуард в бележка към своите клиенти.

Според него технологиите са загубили блясъка си заради включването им в дългогодишната, „стара“ икономика. Именно затова експертът не може да проумее защо Netflix търгува на цени, които са почти шест пъти по-високи от тези на Disney, след като и двете компании използват технологии, за да разказват истории. Същият този скептицизъм се наблюдава и при автомобилната индустрия, където Делуард не разбира защо Tesla търгува електромобилите си на такива цени в сравнение с производителите на луксозни автомобили, като например BMW.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: apple | технологии | facebook | Фейсбук | технологичен сектор | Епъл | ерата на технологиите | върховенство