Вътрешният министър прехвърли вината за случая „Пелов“

Валентин Радев уволни директора на ОДМВР-София Георги Григоров и неговия заместник Веселин Георгиев

Месец и половина, след като рецидивистът Владимир Пелов избяга по комичен начин от Централния софийски затвор и седмица, след като бе убит, вече има виновен. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев прехвърли цялата отговорност върху директора на ОДМВР-София Георги Григоров и неговия заместник Веселин Георгиев.

„В Ботевград направихме на място анализ. Чухме всички, чухме кметовете. Реших, че трябва да освободя ръководството на областната дирекция. Те не се справиха", каза вътрешният министър пред журналисти по време на брифинг.

Владимир Пелов бе убит в Ботевград при престрелка с Марио Панчев, който също почина по-късно. Оказа се, че Пелов и другият избягал заедно с него затворник - Радослав Колев, са бии през цялото време в родния си Ботевград. Никой обаче не се е сетил да ги потърси там. От МВР в последствие се оправдаха, че разпознаването на Пелов е било трудно, тъй като той си е пуснал брада, сложил си е суичър с качулка и е носел шапка.

Радев е категоричен, че той вина няма и не възнамерява да подава оставка.

„Едно от слабите места е издирвателната дейност“, коментира Радев.  Според него очевидно старите кадри не са предавали опит. „Един колега ми каза да върнем пенсионерите“, заяви Радев. По думите му отговорността за тази пукнатина е на професионалното ръководство. „Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област и отговорност за това носят областните дирекции", каза още той.

По думите на министъра ръководството на областната дирекция не е успяло да обясни защо не са успели да се справят със ситуацията, като отбеляза, че са пропуснали да свършат „някои неща“. Министър Радев каза още, че има и други допуснати грешки, за които ще бъде потърсена отговорност на други нива.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини