Всяка държава в ЕС сама ще избира часовото си време

Европейската комисия предлага сезонната смяна на часовото време да се премахне в целия Европейски съюз

Европейската комисия предлага през 2019 г. в ЕС да се премахне сезонната смяна на часовото време. На държавите членки се дава възможност сами да решат веднъж завинаги кое часово време желаят да прилагат като постоянно — лятното или зимното.

„От трибуната всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ни ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност. Очаквам Парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича“, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в своята реч за състоянието на Съюза

Законодателното предложение има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегне евентуална фрагментация, която може да възникне, ако някои държави членки прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.

С днешното си законодателно предложение Комисията предлага сезонната смяна на часовото време да се премахне в целия Европейски съюз и да се определи ясен и кратък график за влизане в сила на промените. Също така ЕК насърчава консултациите на национално и европейско равнище, чрез които да се осигури координиран подход между държавите членки.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | смяна | лятно часово време | зимно часово време

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини