Захариева: Агенцията за българите в чужбина е безсмислена в този ѝ вид

Нито една държава не може да се справи сама с миграцията, коментира още вицепремиерът

Не виждам смисъл в съществуването на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) в този ѝ вид. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в ефира на Bulgaria On Air в събота. 

„Агенцията в този ѝ вид наистина не виждам смисъл да съществува. Цялостната политика се развива всъщност в Министерството на правосъдието и приключва в Президентството, така че няма нужда от друг действащ орган за това“, коментира Захариева. 

Тя бе категорична, че политиката за българите зад граница не може да се затвори само в издаването на удостоверения за български произход. 

Във връзка с миграционната криза в Европа Захариева посочи, че континентът се тресе заради канали на незаконни мигранти. Проблемът е глобален и нито една държава не може да се справи сама, убедена е тя. 

„Всяка държава може бъде източник, транзитна страна и дестинация на мигранти“, изтъкна министърът и добави, че  „от тази гледна точка всички държави трябва да се борим, за да спрем това – не само държавите на транзит и дестинация, но и държавите, които са източник на мигранти“. 

По думите ѝ пактът на ООН е опит за единодействие. В него има добри неща като разграничението между законен и незаконен емигрант например. От наша гледна точка – като страна, която е външна граница на ЕС, има обаче и притеснителни неща. „Затова България взе решение, когато се гласува този пакт в ООН, да се въздържим, като изложим нещата, които ни притесняват, но да продължим да изпълняваме ангажиментите по другите договори, които имаме“, посочи Захариева.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: криза | Екатерина Захариева | миграция | ДАБЧ | Агенция за българите в чужбина | пакт на ООН

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини