Захариева: В държавите с дуално образование безработицата е най-ниска

Според вицепремиера обаче голям проблем остават трайно отпадналите от пазара на труда

Снимка: Economic.bg/Архив
В държавите, където има гимназии по дуалната форма на обучение, безработицата е най-ниска. Това отбеляза вицепремиерът Екатерина Захариева в Българо-германския център за професионално обучение в Пазарджик.

По думите ѝ за България реализацията на професионалното образование е приоритет и въпросният център вече има постигнати много добри резултати в тази сфера.

„В Пазарджишка област безработицата е 8.2%, което е над средното за страната, където тя е 5,6%”, каза Захариева. Тя обясни, че смисълът на професионалното образование е учене плюс практика. Тя изрази готовност да съдейства за развитието на центъра и усвояването на средства по различни програми, включително и „Еразъм+”.

„Трябва да съсредоточим усилията си върху трайно отпадналите от пазара на труда. За това трябва да помогнем да се срещнат търсенето и предлагането на работни места. Правителството освен да финансира програми за заетост, има за задача и да подпомогне участието на бизнеса в този процес”, коментира вицепремиерът.

Захариева обясни, че един от най-често задаваните въпроси от страна на бизнеса е как да се подпомогне връщането на работната ръка в страната. По думите ѝ има положителна тенденция и тя е свързана с факта, че за миналата година почти се изравнява броят на напусналите страната и тези, които се връщат.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Екатерина Захариева | дуално обучение | дуално образование

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини