Заработи първата система за споделени е-велосипеди в София

Sofia Urban Challenge разполага с 10 велосипеда, които ще отдава срещу 20 лв. на ден

Снимка: Facebook/CleanTech Bulgaria
11:44 14.07.2018
Желаещите да стигнат до Витоша вече имат на разположение нов начин за придвижване – електрически велосипеди под наем. Днес бе даден старт на споделената услуга Sofia Urban Challenge. 

Тя дава възможност на хората да наемат колело до Златните мостове или Тихия кът. Началната точка се намира срещу Националния исторически музей (НИМ). Услугата бе официално стартирана в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев. 

„Това е един много хубав малък пилотен проект, който символизира и нагледно показва какво означава да развиваме София като зелен и иновативен град“, коментира Фандъкова, цитирана от агенция Фокус. 

Sofia Urban Challenge е плод на общото дело на няколко младежки компании – произвеждащи велосипеди и разработващи мобилното приложения. Той е първият в България за отдаване на е-колелета. 


Пред НИМ ще бъдат паркирани 10 такива велосипеда, а наемането им ще става чрез мобилно приложение. Те ще може да се ползват по определен маршрут до крайните точки на Витоша. При интерес броят на превозните средства ще бъде увеличен. Пробният период изтича на 10 октомври. 

За изминаването на 100 км подобно колело харчи енергия за около 20 стотинки. Наемът на тези обаче ще е 20 лева на ден. Целта на инициативата е дори хора, които не са в отлична физическа подготовка, да се възползват от възможността да се качат на Витоша, уточнява още bTV.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: електрически велосипеди | Cleantech Bulgaria | НИМ | Soafia Urban Challenge | под наем | колело до Витоша

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини