Заради кибератаки 8 банки от Източна Европа са загубили милиони долари

Това са разкрили експертите от руската компания Kaspersky

Снимка: Pixabay
Заради кибератаки най-малко 8 банки от Източна Европа са понесли щети за десетки милиони долари. Въпросните атаки са били извършени чрез включването на непознати устройства към вътрешните онлайн мрежи на банките. Това са разкрили специалистите на компанията за киберсигурност Kaspersky, като инцидентите са се случили през 2017 и 2018 г.

„В някои случаи устройството било поставено в централния офис на банките, а в други случаи се намирало в техни регионални клонове, някои от които се намирали в държава, различна от тази, където била централата”, обясняват от руската фирма.

Всяка от кибератаките се състояла от няколко етапа, като крайната цел била да се активира дистанционният контрол върху операционната система на атакувания компютър и през него да се наредят плащания на суми от банката към хакерите. От Kaspersky не пишат сигурността на кои банки е била компрометирана.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | Източна Европа | kaspersky | кибератаки | киберпрестъпления

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини