Агенцията по кадастър става обект със стратегическо значение

Двете системи на агенция са стъпка към изграждането на функциониращо електронно управление

14:53 09.10.2019
Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК) става обект със стратегическо значение. Това реши правителството на днешното заседание на Министерски съвет. Целта е да се гарантира безпроблемното функциониране на информационните системи на кадастъра, които са една от стъпките към осъществяването на електронно управление. 

Една от основните задачи на Агенцията е да дигитализира кадастралната карта и кадастралните регистри за територията на цялата страна. За целта тя поддържа две основни системи – Интегрираната информационна система за кадастър и имотен регистър (ИИСКИР) и Кадастрално-административната информационна система (КАИС). 

Те служат за създаването на кадастрална карта и регистри и помагат за извършването на дейностите по предоставяне на услуги и данни от кадастъра. По този начин агенцията изпълнява и задълженията си по внедряване на електронното управление, предоставяне на е-услуги и създаване на предпоставки за автоматизиран междурегистров обмен.

За да изпълняват своето предназначение, ИИСКИР и КАИС трябва да отговарят на съвременните изисквания, на ГИС системите за предоставяне на данни и електронни услуги, както и да бъдат в съответствие с действащата нормативна уредба. Това налага надграждане на информационните системи с необходимите функционалности, които да осигурят нейното безпрепятствено функциониране.

Чрез включването на АГКК в единния списък могат да бъдат предприети всички възможни мерки за предотвратяване и ограничаване на рисковете и негативните последици за АГКК и за потребителите на кадастрални услуги, произтичащи от липсата на информационни системи на кадастъра със съответните функционалности.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: агенция | кадастър | електронно управление | е-услуги | Агенция по геодезия картография и кадастър | информационните системи | стратегически обект