„Агрополихим” ще инвестира 26 млн. лв. в разширяване на производството

Компанията планира да разшири стопанството си за съхранение на течен амоняк

Снимка: МИ
Производителят на азотни, фосфорни и комбинирани торове „Агрополихим” АД ще инвестира 26 млн. лв. в разширяване на производството си край Девня. Днес компанията получи от министъра на икономиката Емил Караниколов сертификат за инвестиция клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Новото производство ще разкрие 12 работни места.

Инвестиционният проект е свързан с разширение на съществуващото стопанство за съхранение на течен амоняк. Проектът ще бъде реализиран в промишлената зона на Девня и ще осигури на дружеството възможност за обезпечаване на основна суровина за производството на минерални торове. Планираната дата за започване на производството е юли 2020 г.

Министър Караниколов заяви, че по ЗНИ предстоят да бъдат сертифицирани 70 проекта, като общият размер на планираните инвестиции е за над 1.5 млрд. лв. и ще бъдат разкрити над 7015 нови работни места.

Компанията е основана през 1974 г. като държавно предприятие, а през 1999 г. българската Агенция за приватизация продава 63% от капитала на дружеството. Към 2019 г. „Агрополихим” АД е изцяло частно дружество с българско и белгийско акционерно участие, в което работят 1000 души.

Торовият завод на дружеството се намира в Индустриалната зона на  град Девня, в непосредствена близост до пристанище Варна-запад.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: нова инвестиция | Агрополихим | сертификат клас а

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини