Акциите на Apple са сред най-големите губещи от новите мита на Тръмп

Задълбочаването на търговската война САЩ-Китай доведе до силно понижение на световните борси

Снимка: Pixabay
Седмицата започна със силно понижение за световните борси в резултат на засилване на търговската война между двете най-големи икономики в света. Водещите щатски индекси записаха най-голямото си дневно понижение за тази година, след като индустриалният индекс Dow Jones изостана с 767.27 пункта до 25717.74. S&P 500 се понижи с близо 3 процента до 2844.74 пункта в понеделник, като това го отдалечи на 6% от историческия максимум, който беше достигнат само месец по-рано. Индексът Nasdaq Composite изтри 3.5% от стойността си и завърши деня на ниво от 7726.04 пункта. Това е шести ден подред и най-големият дневен спад от 2016 година насам. 

Акциите на технологичния гигант Apple бяха сред най-големите губещи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи нови мита върху вноса на стоки от Китай. Китайският юан достигна най-ниското си ново спрямо долара от десетилетие насам, след като завърши деня на цена от 7.05. 

В Европа преобладаваха негативните настроения, които оцветиха борсите в червено. Волатилната търговия изпрати немският индекс DAX с 1.80% по-ниско до 11658.51 пункта, докато лондонският индекс FTSE 100 се понижи с близо 2.5 на сто до 7223.85 пункта. 

Златото скочи с 2% в понеделник до най-високото си ниво за повече от шест години насам, тъй като влошаващият се търговски конфликт между САЩ и Китай подтикна инвеститорите да се отърват от по-рисковите активи и да се позиционират в по-стабилните като златото. В края на деня трой унция от ценния метал се разменяше при цена от $1463.93. 

Напрежението на световната сцена хвърли сянка и върху търговията с петрол, при което сортът Брент поевтиня с 1.70% до 60 долара за барел, докато лекият суров петрол  завърши деня при цена от $55. 

Акцентите днес: 

Индекс на активността в сектора на услугите 

Председателят на Федералния резерв за Сейнт Луис Джеймс Булард ще говори във Вашингтон по въпросите за икономиката и паричната политика на страната. Думите му ще бъдат внимателно анализирани относно някакви насоки за бъдещото развитие на лихвените проценти. 

Инструмент на фокус: 

Viacom - Седмична

Тази седмица компанията ще публикува финансовите си отчети за изминалото тримесечие, което може да раздвижи цената на акциите, след като дълго време се намират в търговия на рейндж. Въпреки пробива над локалната тренд линия очакванията ни са низходящото движение да бъда ограничено от зоната на подкрепа около $30, откъдето да видим засилване на купувачите и формиране на възходящо движение. Затваряне под зоната на подкрепа ще засили продажбите и е възможно да видим формиране на ново дъно. 

USD/JPY – 4 часова

Слабата щатска валута е причината валутната двойка да образува силен низходящ тренд, което отдалечи котировките от 50 периодната средна. На 4-часова графика се формира малак триъгълник, който е тренд продължаващ модел при пробив под долната граница. Смятаме, че предвид силния спад е рисково да се влиза в къса позиция, защото движението е по-вероятно да продължи в консолидация, докато не видим доближаване на 50 периодната средна с цената. 

Platinum – Дневна   

Отслабването на долар даде възможност за покриване на загубите за платината, която очакваме да направи възходящо пресичане на индикатора Стохастик, докато цената се намира над тренд линията. Това ще ни даде сигнал за покупка с цел стойности над $900 и ниво за ограничаване на загубите под тренд линията.

S&P 500 – Седмична   

На седмична графика водещият щатски индекс формира сигнал за обръщане на текущия възходящ тренд, което може да е началото на корекционна вълна. Пробива под тренд линията и низходящото пресичане на индикатора MACD ни показват, че продажбите вземат превес в търговията и може да засилят низходящото движение към зоната на подкрепа около 2600 пункта. Бързо възстановяване на възходящото движение и връщане на индекса над тренд линията ще неутрализира очакванията ни.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: http://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: борса | акции | Китай | внос | Доналд Тръмп | тарифи | търговска война | мита | световни пазари

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини