Американските акции достигнаха рекордни нива

В Европа те завършиха деня с понижение

Снимка: Pixabay

Щатските акции достигнаха до рекордни стойности в сряда, след като показанията на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, които даде пред Конгреса на САЩ засвидетелстваха за разхлабване на паричната политика и вероятно понижение на основния лихвен процент. Това засили интереса към рисковите активи и ценните метали. Широкият индекс S&P 500 за първи път се изкачи над 3000 пункта, но в края на деня завърши при ниво от 2993.07 пункта. Dow Jones Industrial Average също достигна до исторически максимум след повишение с 0.29 процента, докато Nasdaq Composite достигна до рекордни стойности при 8202.53 пункта. Основна подкрепа на технологичния индекс оказаха акциите на Amazon, които поскъпнаха с 1.5% о за първи път се изкачиха над 2000 долара.  

Отвъд океана акциите в Европа завършиха деня с понижение. Основният виновник за лошото представяне беше сектора на телекомуникационните компании, който изостана с 0.8%. Сред големите губещи бяха секторите на автомобилните компании и тези на хранителни стоки и напитки. Това изпрати основния немски индекс DAX при 12373.41 пункта. Търговията в Лондон натежа върху местните акции, като FTSE 100 се раздели с 0.08 на сто до 7530.69 пункта. При своето изслушване пред Финансовата комисия на САЩ, председателя на Фед - Джером Пауъл заяви, че централната банка ще „действа по подходящ начин“, за да поддържа експанзията. В края на деня тройунция злато се разменяше на цена от 1418.60 долара за тройунция. През изминалия ден цените на петрола се повишиха с повече от 3% до 60.28 долара за барел, след като запасите от суров петрол в САЩ се свиха с повече от очакваното, а големите производители затворих  платформите си в мексиканския залив преди очакваната буря.


Акценти днес:

Colgate Palmolive Дневна  

Една от водещите компании, оперираща в сектора на потребителските стоки се движи в непоклатим възходящ тренд, което дава възможност за покупка при пробив над зоната на съпротива около $74 или при отскачане от тренд линията около $72.50. Допълнителна подкрепа на очакванията ни за повишение на цената идва от индикатора MACD, който е на път да направи възходящо пресичане. 

GBP/USD – 4 часова  

В сряда долара отслаби позициите си, което даде възможност за корекция на основните му конкуренти. Британският паунд проби низходящата тренд линия с импулсно движение, което показва, че пазара има достатъчно сила да обърне тренда, но преди това може да има тест на пробива и формиране на по-високо дъно Образуваната дивергенция е потвърждение за засилване на покупките и възможно поскъпване над 1.26.

OilUK – Дневна

Споразумението на OPEC за ограничаване на доставките на петрол подкрепи цената, която започна да покрива натрупаните загуби и се насочва към границата от 70 долара за барел. Пробив на предходния връх би засилило поскъпването, като очакваме в краткосрочен план опит за пробиване на горната линия на възходящия канал. 

CAC40 – Дневна   

Френският индекс се намира до рекордни нива от 2007 година насам, което формира зона на съпротива и може да окаже трудно бъдещото повишение. На дневна база се формира дивергенция, която може да понижи стойността на индекса до 50 дневната средна, но пробив под нея би било трудно ако няма фундаментални причини за това. Очакванията ни са за търговия в рейндж между нивата 5400 – 5600 пункта.                                     


Източник: ЕЛАНА Трейдинг              
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | акции | търговия | САЩ | Фед | DAX

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини